Понеділок, 11 травня 2020 06:30

Тісто на хліб треба наситити повітрям

Автор: GLINSKAYA.COM.UA
  Тісто на хліб замішують 20 хвилин. Має добре відлипати від столу, стати пружним, еластичним і гладким
Тісто на хліб замішують 20 хвилин. Має добре відлипати від столу, стати пружним, еластичним і гладким

— Баба ніколи не купувала хліб. Завжди балувала нас домашнім, — розповідає 36-річна Єлизавета Глінська, суддя телевізійного кулінарного шоу "МастерШеф". — Я теж печу сама.

— Розтираю кінчиками пальців 300 грамів пшеничного борошна з 10 грамами свіжих пресованих дріжджів. ­Можна й сухі — скільки вказано на упаковці. ­Додаю чайну ложку з невеликою гіркою солі, по 100 мілілітрів молока й води — все кімнатної температури. Замішую ­тісто. Навіть якщо липне, більше борошна не досипаю. Бо хліб втратить легкість.

Вимішую на столі 15–20 хвилин. Розтягую тісто й складаю. Треба наситити його повітрям. Якщо є комбайн із насадкою "гак", можна місити в ньому на середніх оборотах стільки ж часу.

Як тісто добре відлипає від столу, стає пружне, еластичне і гладке, формую з нього кулю. Викладаю у миску, припорошену борошном. Накриваю рушником і лишаю на годину в теплому місці без протягів.

Коли вдвічі збільшується, обминаю. Формую хлібину-"цеглинку" й закладаю у змащену маслом форму.

За годину тісто підніметься. Тоді накриваю форму деком і кладу на нього щось важке, зазвичай цеглину.

Розігріваю духовку до 250 градусів. Ставлю хліб й знижую температуру до 220 градусів.

Печу 20 хвилин, знімаю цеглину й деко. Тримаю хліб у духовці ще 5–7 хвилин. Перед вживанням має охолонути.

Зараз ви читаєте новину «Тісто на хліб треба наситити повітрям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Погода