— Як закуску подаю на святковий стіл еклери із солоною начинкою. Скільки не напечи — все з'їдається, — каже 49-річна Маргарита Головко з Миколаєва.
— У сотейник ллю 240 мілілітрів води. Додаю 125 грамів масла й дві дрібки солі. Ставлю на середній вогонь. Помішуючи, доводжу до кипіння.
Коли масло перестане плавати на поверхні води, порціями всипаю 240 грамів просіяного борошна. Весь час помішую.
Як маса стає однорідною, з вогню знімаю. Лишаю на 2–3 хвилини вистигати. Вбиваю по одному троє яєць. Мішаю, щоб не згорнулися. Перекладаю тісто в чашу міксера. Збиваю 2–3 хвилини, доки не стане гладке й блискуче.
За консистенцією тісто має вийти таке, щоб із лопатки сповзало важкою широкою стрічкою. Закладаю в кондитерський мішок. "Відсаджую" тістечка на застелене пергаментом деко. Печу 20–30 хвилин за температури 200 градусів.
Коли охолонуть, пробиваю у кожному знизу невеликий отвір. Наповнюю начинкою з малосольного оселедця.
Змішую 300 грамів філе риби, троє круто зварених яєць, зелене яблуко, 100 грамів м'якуша житнього хліба, цибулину, порізаний пучок кропу, по дрібці цукру й меленого перцю.
Збиваю у блендері, додаю потроху вершки 33–35-відсоткової жирності. Готова начинка нагадує крем. Закладаю в кондитерський мішок і наповнюю еклери.
Коментарі