
— Люблю, коли салати розкладені у вафельні корзинки. Їх називають тарталетками, — каже львів'янка Валентина Мірошниченко, 35 років. — Корзинки зручно брати зі столу. І на природі вони вигідніші, ніж пластмасовий посуд.
Рецепт салату "Валентина" придумала сама. Виставила його на кулінарному форумі, швидко став популярним.
— Їла різні салати із схожими інгредієнтами, потім поєднала найсмачніші в один. Треба шість яєць, банку консервованих ананасів, 300 грамів балику, стільки ж твердого сиру "Чеддер", нежирний майонез та часник.
Яйця, м'ясо, сир та ананаси господиня подрібнює, чавить два зубчики часнику. Змішує все в глибокій мисці.
— Не варто в салат одразу додавати майонез. Негарно виглядатиме і тарталетки швидко розм'якнуть. Краще накласти столовою ложкою салат у корзинки, а згори вичавити трохи майонезу.
Прикрашає зеленню та червоними порічками.
— Чоловікові до пива роблю гарячі тарталетки. Візьміть два великі помідори, залийте окропом — шкірка легко злізе. Поріжте на кубики. Моцарелу можна нарізати тоненькими півмісяцями. Викладаю це все у форму і заливаю яєчно-вершковою масою. Півстакана жирних вершків збиваю з одним яйцем, солю і перчу. 30 хвилин запікаю в розігрітій духовці. Подаю гарячими.
На десерт Валентина Мірошниченко робить шоколадні або сирні корзинки. Треба плитку темного шоколаду, 100 г масла, два яйця, 50 г цукру, волоські чи лісові горіхи. Розтоплює шоколад на водяній бані, додає масло, цукор. Окремо збиває яйця, виливає їх у шоколадну масу. Кидає жменю подрібнених горіхів. Розливає у тарталетки шоколадну масу. Подає охолодженими.
— Сирно-вершковий крем збиваю у міксері. Для нього треба 250 грамів домашнього сиру, по 2 столові ложки молока, меду та половину банана. Викладаю крем у формочки і ставлю у холодильник на 2 години або на ніч.
Дістати тарталетки з холодильника треба за 20 хв. до подачі на стіл. Аби крем трохи нагрівся при кімнатній температурі.
Охолоджене тісто не розлазиться у руках
Мар'яна Ващук, 25 років, із райцентру Турка Львівської області пече корзинки для тарталеток. Каже, вони довше залишаються свіжими, не пліснявіють.
На порцію з восьми середніх солоних корзинок Мар'яна бере 250 г борошна, 120 г вершкового масла, одне яйце, ложку жирної сметани та дрібку солі. Масло вершкове натирає на тертці, додає борошно, розмішує. Яйце збиває із сіллю, додає сметану. Виливає масу у борошно, замішує тісто. Робить з нього кулю, обертає в харчову плівку і кладе на півгодини в холодильник. Форми для тарталеток змащує олією. Охолоджене тісто, як пластилін, легко накладати у форми.
Коментарі