— Такого сирного хліба, як у мене, не пече жодний завод, — розповідає Світлана Максименко, 55 років, із селища Чуднів Житомирської області. — М'який, як перина. Коли він на столі, то не треба ніяких булок або пляцків до чаю. Полила варенням і десерт готовий.
Змішує півсклянки молока та склянку води. Насипає 2 ч. л. сухих дріжджів, 500 г борошна та 0,5 ч. л. солі. Додає 150 г м'якого сиру та 1 ст. л. вершкового масла. Замішує тісто, доки не стане гладеньке та пружне. Змащує олією глибоку миску і перекладає туди тісто. Накриває рушником. Залишає в теплому без протягів місці на годину, щоб піднялося вдвічі. Розділяє на дві частини і чекає, щоб ще раз піднялося. Тоді перекладає у форми і ставить у розігріту до 200°С духовку на 30 хв.
— Щоб хліб довго не черствів, роблю його з картопляним пюре. Напекла за раз кілька буханок і не купую хліб тиждень.
Варить три картоплини і розминає виделкою. Додає 1 ч. л. сухих дріжджів, цукру, два яйця, 1 ст. л. олії. Просіває 600 г борошна з 1 ст. л. сухих дріжджів. В іншій мисці змішує склянку теплої води з яйцем, 1 ст. л. олії, по 1 ч. л. солі, цукру та лимонного соку. Розмішує і потроху насипає борошняну суміш. Додає картопляне пюре і замішує тісто. Накриває полотниною і дає йому підійти 2 год. у теплому місці.
Розігріває духовку до 200°С. Викладає тісто в підготовлені три форми. Випікає 40 хв. Готовий хліб витягає на дерев'яну дошку й накриває рушником. Так він повністю охолоне, й утвориться хрустка скоринка.
— Хліб випікаю білий і темний, на зразок бородинського.
Щоб тісто швидше піднімалося, бере інгредієнти однакової температури, найкраще кімнатної. Підігріває в каструлі склянку кефіру і півсклянки води.
Знімає з плити, додає 11 г сухих дріжджів і залишає на 10 хв. Насипає 1 ст. л. цукру, дрібку кориці та чотири склянки житнього борошна.
Руки змащує олією і замішує однорідне тісто. Формує з нього кулю, перекладає в миску. Накриває рушником і ставить у тепле місце. За кілька годин тісто обминає і перекладає у форми.
Вмикає духовку на 200°С і випікає хліб 15 хв. Зменшує температуру до 180°С і ставить ще на півгодини.
Коментарі