Киянин 27-річний Сергій Мірошниченко працював шеф-кухарем у столичних ресторанах. Рік готує страви вдома на замовлення.
— Для гостей маю три найлегші святкові страви. На перше завжди роблю салат, щоб розпалити апетит. Найсмачніший — із телятиною. На чотири порції беру дві невеликі головки салату айсберг та пучок лола-роса. Рву великими шматками.
Цибулину січе півкільцями, три свіжі помідори — скибками. Овочі змішує. Обирає два маленькі баклажани.
— Краще завдовжки до 10 сантиметрів, у таких нема кісточок. Ріжу дуже тонкими кружальцями, панірую в борошні, обжарюю в олії на середньому вогні — виходять баклажанові чіпси. Готові викладаю на серветку, щоб стік жир.
Ріже на шматки завтовшки 1 см 300 г телячої вирізки. Трохи відбиває, солить та перчить. Смажить на середньому вогні 30 хв. Сковорідку накриває.
— Готове м'ясо ріжу смужками, змішую з овочами. Поливаю заправкою. Роблю її з чотирьох столових ложок соєвого соусу та однієї — бальзамічного оцту. Додаю шість ложок оливкової олії, не солю. Зверху прикрашаю баклажановими чипсами, посипаю тертим пармезаном. Купую шматок сиру на 200 грамів.
На друге відварює пачку спагеті. В окремій каструлі — 300 г філе лосося. За 10 хв. рибу виймає, ріже на шматки, знімає шкурку.
— Роблю підливу на сковорідці. До 200 грамів вершків сиплю на око приправу "Італійські трави". Киплять 3 хвилини, мають трохи загуснути.
Розкладає спагеті на тарілки, зверху — шматки риби. Поливає рясно соусом, зверху накладає по чайній ложці червоної ікри. Прикрашає скибкою лимона.
— Дружина любить видавити сік лимона просто в тарілку. Кислинка добра до риби. Друзі кажуть, страва смачна і виглядає красиво. Запиваємо сухим білим вином.
Також засмажує свинину на кістці з овочами. Бере один цукіні, баклажан та болгарський перець, кришить великими кубиками. 300 г шампіньйонів ріже навпіл, цибулину — півкільцями.
— Першими смажу гриби. Як бачу, що пустили сік, додаю цибулю. Коли юшка починає випаровуватися, засипаю всі овочі. Поливаю трьома ложками бальзаміка, додаю ложку цукру і два давлені зубчики часнику. Овочі смажу на великому вогні, щоби були обпалені й напівготові. Виходять, наче на грилі.
Чотири стейки на кістці маринує в оливковій олії півгодини. Додає приправу до свинини, солить. Смажить спершу на середньому вогні, тоді — на малому під кришкою. За 25 хв. збільшує вогонь. Іще за 5 — вимикає.
— Інакше не буде хрумкої шкірки. Тоді нарізую соломкою "палець" імбиру. Корінь додасть гостроти і залишиться трохи підсмаженим. Викладаю на тарілку поряд з овочами. Таке м'ясо найкраще запивати червоним напівсухим вином.
Коментарі