понеділок, 07 травня 2012 06:45

Суп мінестроне варять без солі

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Кухар столичного ресторану ”Панорама” Сергій Капуста наготував помідори, моркву, цукіні, спаржеву квасолю, капусту та перець для вітамінного супу. Варитиме під кришкою на малому вогні
Кухар столичного ресторану ”Панорама” Сергій Капуста наготував помідори, моркву, цукіні, спаржеву квасолю, капусту та перець для вітамінного супу. Варитиме під кришкою на малому вогні

Шеф-кухар столичного ресторану "Панорама" Сергій Капуста, 32 роки, не солить суп у каструлі.

— У солоній воді овочі довше варяться. Є такі, що спочатку вбирають сіль, а потім її віддають, можна пересолити, — розповідає Сергій. — Це правило найбільше стосується мінестроне, італійського супу з овочів і сиру. Варю його на курячому бульйоні, але можна й на воді.

Доки вона закипить, готує овочі. Нарізує кубиками цукіні, червоний болгарський перець, моркву, помідори.

— У цей суп ще кладу спаржеву квасолю, броколі, зелену цибулю, кріп і петрушку. Усі овочі, крім зелені, беру порівну. Стільки ж сиру. В оригіналі пармезан, але можна й сметанковий. Його треба натерти. Тому перед тим кладу в холодильник, щоб затвердів.

Зелень дрібно кришить, цибулю ріже тонкими кільцями. У киплячу воду вкидає найтвердіші овочі — моркву, цукіні, перець. Проварює 2 хв. Додає порей, квасолю. За 5 хв. вкидає помідори. Тоді — зелень і приймає з вогню. Сир і сіль додає в тарілці.

— Це вітамінний весняний суп. Набір овочів можна міняти. Головне, щоб їх було не менше п'яти видів і варилися на малому вогні під кришкою. Не беруть консервованих овочів, бо готові неприємно пахнуть. Найбільше смердить горошок із банки, варіть свіжий.

Італієць 29-річний Вінченцо Барба із ресторану "Горілла" готує мінестроне з тушкованих овочів. Підбирає для супу савойську капустину, чотири морквини, зелену та червону болгарські перчини. Також — по 200 г помідорів чері та гарбуза, велику картоплину, середній кабачок цукіні.

У киплячу підсолену воду кидає цілі помідори, варить півхвилини. Потім виловлює їх і очищує від шкірки. Ріже кубиками і відкладає. Усі овочі, крім картоплі, кришить.

— У великій сковорідці розігріваю три столові ложки оливкової олії. Висипаю туди овочі і смажу 5 хвилин. Солю, додаю перець на кінчику ножа. Заливаю склянкою води і тушкую. Під кінець додаю дрібно порізані два зубці часнику.

Готові овочі кладе в каструлю і заливає 2 л холодної води, доводить до кипіння. Кладе цілу картоплину. Суп варить годину під кришкою на мінімальному вогні.

— Потім картоплину розминаю виделкою, перемішую. Даю покипіти ще 5 хвилин, вкидаю половину чайної ложки сухого базиліку й орегано.

До супу подає трикутні грінки з білого хліба, змазані маслом.

Мутний бульйон освітлюють білками

Бульйон варять на помірному вогні та збирають накип. Якщо навар помутнів, його відбілюють збитими білками.

— Треба влити в холодний бульйон, а потім підігріти його. Білки скрутяться, витягнуть муть. Їх треба зібрати й викинути, — каже кухар Сергій Капуста.

У пересолений суп радить опускати зав'язаний у марлю сирий рис. Доки звариться, витягне сіль.

 

Зараз ви читаєте новину «Суп мінестроне варять без солі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути