Ексклюзиви
четвер, 20 квітня 2006 16:46

Що готують на Великдень у світі

Австралійці готують крашанки з шоколаду. Смажать баранину, яловичину, курку з овочами, а на десерт подається головна страва — "павлова". Це торт-безе, прикрашений ківі, суницями, ананасами та мандаринами.

Болгари на стіл подають пасхальний хліб, прикрашений різнокольоровими яйцями.

В основі швейцарського меню — солодощі. Яйця роблять із картону, а всередину кожного кладуть велику цукерку.

Німці у страсну п"ятницю їдять рибу, а на Великдень — яйця та солодощі з чаєм.

Американці смажать картоплю, бекон з ананасом, фарбують яйця, готують овочеві та фруктові салати. На десерт подають шоколад.

Поляки печуть бабки із дріжджового тіста. На стіл ставлять великоднього "баранця" з масла та цукру і обов"язково подають хрін.

Греки розпочинають святкування із супу з баранини та яєчно-лимонного соусу. Яйця фарбують лише у червоний колір. На десерт подають тістечка з горіхами та печиво у формі віночка.

Італійці печуть паску, як булку, але вплітають всередину пофарбовані яйця (зі шкаралупою!). Готують бісквіт із солодким сиром "рікотта" та фруктами.



Пасхальний салат


Перша великодня страва, яку їдять після відвідин церкви на Прикарпатті, — пасхальний салат. Киянка Дарія Христан, 51 рік, народилася у Яремчі. Щороку її родина найбільше чекає саме на цю страву.

— Рецепт не складний, головне, щоб усі продукти були посвячені, — розповідає Дарія Іллівна.

Спершу крупно порізати 5 варених яєць — кожне на вісім частин. 100 г домашньої ковбаси. Потім дрібно нарізати сало (70 г), вкинути дві столові ложки домашнього сиру і посипати свяченою сіллю. Наостанок настругати ножем хрін.



"Царська" паска з цукатами та суфле

До Великодня підприємства АТ "Київ Хліб" запропонували киянам багатий вибір пасок за ціною від 2,2 до 70 грн.

800-грамовий кекс "Великодній", випечений з ніжного тіста з коньяком, коштує за відпускною ціною 21 грн.  Ароматний же "Великодній сонячний" з коньяком та шафраном — від 4 грн (0,3 кг) до 8 грн (0,5 кг). Варто спробувати паску "Оболонська сувенірна" зі згущеним молоком, родзинками та курагою. Вона оздоблена трьома крашанками й коштує від 32 грн. Ще одна унікальна випічка — паска "Царська" у формі конуса (близько 70 грн за 2,3 кг). Її роблять із різнокольоровими цукатами та суфле. Крім традиційних пасок, хлібокомбінати напекли інших святкових ласощів, наприклад, пряників у вигляді писанок.

Зараз ви читаєте новину «Що готують на Великдень у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути