— Влітку працювати з духовкою не люблю: занадто спекотно. Для мене це пора десертів без випічки. Часу на їх приготування йде небагато, ще й на електриці економлю. Улюблений у нашій сім'ї є торт із малиною й горіхами. Він ідеальний для літа: ніжний, у міру солодкий, освіжає не гірше, ніж морозиво, — розповідає 25-річна Яна Ковальчук із села Ольгино Херсонської області.
Для приготування знадобиться 400 г крекерів із маком, 0,5 л нежирної сметани, склянка цукрової пудри, 200 г малини, дві жмені волоських горіхів, 100 мл води, пачка желатину й півсклянки згущеного молока.
— Спершу заливаю гарячою водою желатин і ретельно розмішую до розчинення. Збиваю сметану з цукром. Коли желатинова вода стає тепла, повільно додаю її у сметанно-цукрову суміш, помішуючи.
Подрібнює печиво у крихту й додає до сметани.
— Окремо товчу качалкою жменю горіхів так, щоб відчувалися шматочки. Їх теж додаю в отриману суміш. Залишаю на 20 хвилин настоятися.
Тим часом бере форму для випікання й застеляє її харчовою плівкою. Це допоможе легко вийняти торт, не пошкодивши його краї й верхівку.
— Коли "тісто" настоїться, пересипаю його в форму, вирівнюю і покриваю плівкою. Ставлю в холодильник на 5 годин — маса має достатньо захолонути. Товчу в крихту другу жменю горіхів для прикрашання.
Дістає форму з холодильника, знімає верхню плівку й перевертає торт на тарілку.
— Змащую його зі всіх боків згущеним молоком і викладаю зверху малину. Можна брати інші ягоди: абрикоси, сливи, вишні, смородину.
Боки торта обсипає товченими горіхами.
Коментарі