— Скумбрія — універсальна риба. Смачна і маринована, і печена. Днями фарширувала її сиром і яйцем, — розповідає 46-річна Марія Ситник із Тернополя.
Спочатку готує начинку. Варить круто два яйця. Ріже їх кубиками. Тре на тертці 50 г твердого сиру. Подрібнює пучок петрушки. Додає 0,5 ч. л. сухої гірчиці. Змішує.
Розрізає лимон навпіл. З половини вичавлює сік і натирає цедру. Чистить дві скумбрії. Видаляє нутрощі й зябра. Промиває. На шкірі робить з боків три поперечні надрізи. Натирає лимонним соком із цедрою, сіллю меленим чорним перцем і спеціями для риби. Залишає маринуватися на півгодини.
— Для ніжного смаку, можна відділити кістки. Але це робота делікатна. Треба призвичаїтися.
Яєчно-сирною сумішшю начиняє рибини. Загортає кожну окремо в фольгу.
— Можна приготувати одночасно й гарнір із картоплі й грибів.
Навколо риби розкладає порізані скибки чотири картоплини. Зверху — 150 г печериць половинками. Овочі посипає 0,5 ч. л. солі. Поливає 3 ст. л. олії. Кладе на деко й ставить запікатися в духовку за температури 180°С на 20 хвилин.
Фольгу розкриває, щоб скумбрія припеклася. Температуру збільшує до 200°С і залишає ще на 10 хвилин.
Поки риба печеться, робить заправку.
У 4 ст. л. олії вичавлює два зубці часнику. Кришить 100 г кропу, додає 1 ч. л. лимонного соку. Перемішує й поливає заправкою рибу. Подає з гарніром гарячою.
Коментарі