Володимир Жолуденко, 40 років, із Фастова на Київщині робить біле вино з полуниць. Аби вийшло ароматним, ягоди не миє, вибирає лише червоні з усіх боків.
— Вибираю такі, на яких немає землі. Чищу їх від зеленого і заливаю водою. На кілограм ягід треба три склянки води. Ставлю на два дні в тепле місце, аби суміш почала бродити. Після того кип"ячу настоянку 5 хвилин. Охолоджую, зливаю рідину. Виходить десь літр розм"яклих полуниць на воді. Додаю туди півлітра спирту та 150 грамів цукрової пудри. Заливаю все в банку і ставлю на вікно. Збовтую три рази на день, аби не відкладався спиртовий оцет.
Через тиждень Володимир Жолуденко фільтрує напій крізь суху коров"ячу кров, яка продається в аптеках.
— Раніше проціджував через клей із риб"ячої луски, та вино виходило коричневим. Схожим на відвар дубової кори. Сусід порадив чистити вино сухою кров"ю. На 3 літри настоянки сиплю 50 грамів крові. Підійде також гематоген. Його треба плитку. Настоюватися має два дні. За цей час гематоген вбирає в себе білки та рослинні домішки, осідає. Насамкінець вино зливаю в пляшки.
Їх Володимир закорковує та заливає воском. Ставить на три місяці до погреба. Вино можна зберігати рік. Потім воно бродить та псується.
— Полуничний сироп використовую також для підсолодження самогону. Найкраще полуниця підходить до самогону з квіток жасмину. На 4 літри самогону даю 200 грамів свіжого квіту жасмину та літр полуничного сиропу. Настоюю напій два тижні. Стає схожим на французький коньяк.
Коментарі