понеділок, 14 вересня 2009 17:12

Сіль підсилює смак чорного шоколаду

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Продавець ”Львівської майстерні шоколаду” Олена Амбрузевич викладає цукерки ”Ванільна атракція” на стійку магазину-кав’ярні, що на вулиці Сербській, 3. До 35 видів солодощів вручну роблять четверо шоколатьє
Продавець ”Львівської майстерні шоколаду” Олена Амбрузевич викладає цукерки ”Ванільна атракція” на стійку магазину-кав’ярні, що на вулиці Сербській, 3. До 35 видів солодощів вручну роблять четверо шоколатьє

У магазині-кав"ярні "Львівська майстерня шоколаду" у центрі Львова можна скуштувати до 35 різновидів цукерок. У кондитерському цеху їх роблять чотири шоколатьє — майстри, які працюють тільки з шоколадом. Цукерки продають поштучно й у наборах. Залежно від начинки одна коштує 3–6 грн. 100-грамова плитка чорного, білого або молочного шоколаду — 15 грн.

— Кілька років тому партнер чоловіка привіз нам презент із Голландії — шоколадку, — згадує співвласниця магазину 26-річна Наталія Дубова. — Вона була надзвичайно смачна, але ми нею посмакували і забули. Через деякий час я потрапила на майстер-клас до господині шоколадної крамниці в Амстердамі. Виявилося, що ми пробували її солодощі. Перші цукерки я робила на своїй кухні. На свято шоколаду у Львові за тиждень виготовили 4 тисячі цукерок удома.

Цукерня оформлена в шоколадно-коралових тонах. Панель стійки виглядає так, ніби на ній застиг розтоплений шоколад.

Найпопулярніший у магазині чорний шоколад.

— Дивно, але багато людей у Львові любить марципани, це мигдаль, перетертий із цукром із додаванням олії. Марципани я поєдную з ваніллю у цукерках "Ванільна атракція" або з мигдалем та фундуком у "Золотому флюгері".

Найдорожчі цукерки "Бразильки". Їх роблять у формі круглого медальйона з чорного чи білого шоколаду, згори горішок мигдалю і фісташка, цукат та родзинка.

Гарячий шоколад запросто можна приготувати вдома

— Усі назви ми придумували з коліжанкою. "Бразильки" нагадують карнавальні шапки з Ріо-де-Жанейро, вони такі ж різнокольорові. Цукерки "Софі" я назвала на честь доньки Софії. Це шоколадне праліне з карамельними хрустяшками всередині. Це подріблена карамелька. Хоча донька найбільше любить цукерки "Шоколатьє" з кавовим зернятком згори.

Наталі доводилося пробувати шоколад із нетрадиційними добавками: сіллю, присмаком тютюну. Таким у магазині не торгують.

— Сіль підсилює смак чорного шоколаду. А жодних смакових додатків у шоколаді з тютюном не було. Просто какао-дерево росло поблизу тютюнових плантацій. Коли плантацію випалювали, його плоди ввібрали запах і смак тютюну. Шоколад має властивість всотувати зайві аромати, тому його не можна залишати надовго поряд з іншими продуктами.

До цукерок у "Львівській майстерні шоколаду" пропонують каву та чай.

— У нас є гарячий шоколад, його запросто можна приготувати вдома. До топленого шоколаду треба влити трошки молока, але слід ретельно розмішати, бо загусне пластами. Можна додати корицю, гвоздику. Їх треба зварити у молоці, процідити і лише тоді розмішати з шоколадом.

Солодощами можна дихати

Професори Ґарвардського університету у США  Девід Едвардс і Тьєрі Маркс винайшли шоколадний інгалятор "Подих". Це аерозоль, який дозволяє любителям шоколаду дихати ним.
— Шоколадний інгалятор — це теж їжа, але її не їдять, — кажуть винахідники. — Смаком можна насолоджуватися, не ризикуючи набрати зайву вагу.
Ірина ШУРИГА

Справжня плитка ламається з хрускотом

Наталія Дубова зі Львова якісний шоколад розпізнає за трьома ознаками.

— Коли ламаєте плитку, маєте почути дзвінкий хруст, шоколадка не може бути м"якою. Справжній шоколад має приємний аромат. І ще — коли ви берете його до рук, він має топитися від їх тепла.

Щоб відчути повний аромат, вона радить взяти шматочок шоколаду до рота. Коли він почне розтоплюватися, із закритим ротом треба видихнути повітря через ніс.

— Так ви відчуєте повний аромат. Він такий багатий, як і кавовий, і аромат витриманого коньяку.

Сивий наліт на шоколаді свідчить про те, що його неправильно зберігали.

Зараз ви читаєте новину «Сіль підсилює смак чорного шоколаду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути