Подружжя Колессів — Євген Павлович, 84 роки, і Тетяна Дмитрівна, 79 років, — ветерани Великої Вітчизняної. Мешкають у Києві, в трикімнатній квартирі на Шулявці. Їхня улюблена перша страва — традиційні російські "щі".
— Під час війни Тетянка, як усі діти, над усе любила перлову кашу, — розповідає сміючись художник Євген Колесса. — А для мене під час боїв у Криму найсмачнішою була смажена риба. Її називали барабулька.
— Женічка, мені також смакувала риба, бо коли перед війною ми з мамою жили в Євпаторії, — перебиваючи чоловіка, уточнює свої смаки Тетяна Дмитрівна, — у нашому дворі кожен ставив мангал для риби. Моя матуся — козачка родом із Запоріжжя — майстерно варила український борщ, заправляла його старим салом, товченим із часником. А ще смажила камсу. Твою, Женічка, барабульку треба було чистити, а ось хамсу-камсу ми їли з усіма потрухами.
Кухнею попливли пахощі — запах кореня петрушки і копченості
Зараз пенсіонери харчуються здебільшого пісними (нежирними) стравами — не той вік, кажуть, щоб м"ясом балуватися. На "щі" для чотирьох (в квартирі мешкають песик Рижик і кішка Міккі) Тетяна Дмитрівна бере дволітрову каструлю. Поки кипить вода, вона чистить картоплю, дрібно ріже й кидає в окріп. Відтиснувши розсіл із кислої капусти, піджарює її на олії. За хвилин 10 теж кидає в каструлю.
— Обов"язково спершу кладу картоплю, щоб через кислоту вона не стала твердою, — підкреслює важливий момент Тетяна Дмитрівна.
Я зрозуміла, чому мені не вдавалися "щі": бо завжди вважала, що капусту кладуть відразу після м"яса — перед картоплею.
Доки страва вариться, господиня обсмажує на олії терту моркву й цибулю, під кінець кидає дрібно порізану шинку. Це своєрідна фішка страви. За п"ять хвилин до закінчення приготування Тетяна Дмитрівна виставила з холодильника банку із заправкою (сама консервує), промила її від солі в друшляку і додала дві столові ложки в каструлю. Окремо посолила і посолодила. Кухнею відразу попливли пахощі — запах кореня петрушки і копченості нагадував кримський димок від мангалу.
— Дєті, кушать! — погукала в коридор пані Тетяна.
По дерев"яній підлозі хтось задріботів. Попереду пихато йшла Міккі, розпушивши рудого хвоста. Застрибнула на "свій" (стоїть поряд із хазяйським) стіл до миски. Сором"язливо підкрався в куток кухні й Рижик. За столом умостився і полковник запасу Євген Павлович. Коли скуштував декілька ложок страви, вигукнув:
— Як смачно! Дуже вдало сьогодні Танюша впоралася. Вечеря добра, хоч би кіт і собака не попросили добавки, а то мені не вистачить, — пожартував господар.
Овочева заправка Тетяни Колесси
Цибуля, морква, перець болгарський, помідори — по 1 кг.
Коріння петрушки і зелень — по 0,5 кг.
800 г солі.
Овочі перемолоти на м"ясорубці й перетерти з сіллю. Розкласти по маленьких баночках і поставити в холодильник. Додавати до перших страв по 2–3 ложки за 5 хв. до закінчення приготування.
Що потрібно
4 великі картоплини, 350 г квашеної капусти,середня цибулина, невелика морквина,три столові ложки олії, 200 г шинки, 2 столові ложки заправки, сіль за смаком, чайна ложка цукру
Коментарі