Ексклюзиви
вівторок, 14 лютого 2006 15:13

"Щі" не гірші за мамині запорізькі борщі

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Тетяна та Євген Колесси їдять улюблену першу страву
Тетяна та Євген Колесси їдять улюблену першу страву

Подружжя Колессів — Євген Павлович, 84 роки, і Тетяна Дмитрівна, 79 років, — ветерани Великої Вітчизняної. Мешкають у Києві, в трикімнатній квартирі на Шулявці. Їхня улюблена перша страва — традиційні російські "щі".

— Під час війни Тетянка, як усі діти, над усе любила перлову кашу, — розповідає сміючись художник Євген Колесса. — А для мене під час боїв у Криму найсмачнішою була смажена риба. Її називали барабулька.

— Женічка, мені також смакувала риба, бо коли перед війною ми з мамою жили в Євпаторії, — перебиваючи чоловіка, уточнює свої смаки Тетяна Дмитрівна, — у нашому дворі кожен ставив мангал для риби. Моя матуся — козачка родом із Запоріжжя — майстерно варила український борщ, заправляла його старим салом, товченим із часником. А ще смажила камсу. Твою, Женічка, барабульку треба було чистити, а ось хамсу-камсу ми їли з усіма потрухами.

Кухнею попливли пахощі — запах кореня петрушки і копченості

Зараз пенсіонери харчуються здебільшого пісними (нежирними) стравами — не той вік, кажуть, щоб м"ясом балуватися. На "щі" для чотирьох (в квартирі мешкають песик Рижик і кішка Міккі) Тетяна Дмитрівна бере дволітрову каструлю. Поки кипить вода, вона чистить картоплю, дрібно ріже й кидає в окріп. Відтиснувши розсіл із кислої капусти, піджарює її на олії. За хвилин 10 теж кидає в каструлю.

— Обов"язково спершу кладу картоплю, щоб через кислоту вона не стала твердою, — підкреслює важливий момент Тетяна Дмитрівна.

Я зрозуміла, чому мені не вдавалися "щі": бо завжди вважала, що капусту кладуть відразу після м"яса — перед картоплею.

Доки страва вариться, господиня обсмажує на олії терту моркву й цибулю, під кінець кидає дрібно порізану шинку. Це своєрідна фішка страви. За п"ять хвилин до закінчення приготування Тетяна Дмитрівна виставила з холодильника банку із заправкою (сама консервує), промила її від солі в друшляку і додала дві столові ложки в каструлю. Окремо посолила і посолодила. Кухнею відразу попливли пахощі — запах кореня петрушки і копченості нагадував кримський димок від мангалу.

— Дєті, кушать! — погукала в коридор пані Тетяна.

По дерев"яній підлозі хтось задріботів. Попереду пихато йшла Міккі, розпушивши рудого хвоста. Застрибнула на "свій" (стоїть поряд із хазяйським) стіл до миски. Сором"язливо підкрався в куток кухні й Рижик. За столом умостився і полковник запасу Євген Павлович. Коли скуштував декілька ложок страви, вигукнув:

— Як смачно! Дуже вдало сьогодні Танюша впоралася. Вечеря добра, хоч би кіт і собака не попросили добавки, а то мені не вистачить, — пожартував господар.




Овочева заправка Тетяни Колесси


Цибуля, морква, перець болгарський, помідори — по 1 кг.

Коріння петрушки і зелень — по 0,5 кг.

800 г солі.

Овочі перемолоти на м"ясорубці й перетерти з сіллю. Розкласти по маленьких баночках і поставити в холодильник. Додавати до перших страв по 2–3 ложки за 5 хв. до закінчення приготування.

Що потрібно

4 великі картоплини, 350 г квашеної капусти,середня цибулина, невелика морквина,три столові ложки олії, 200 г шинки, 2 столові ложки заправки, сіль за смаком, чайна ложка цукру

Зараз ви читаєте новину «"Щі" не гірші за мамині запорізькі борщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути