
65-річний Наім Умаров працює шеф-кухарем ресторану східної кухні, має кілька авторських страв. Найпопулярніша — шашлик з язика.
— Телячий язик на 1,5 кілограма мариную 12 годин, — розповідає. — Нарізую півкілограма цибулі кільцями і кіло помідор. Додаю петрушку, перець білий, красний, чорний, зелений, східну приправу зіру. Це щось схоже на наш кмин. Перекладаю шарами м'ясо, приправи і ставлю маринуватися на ніч. Зранку м'ясо перекладаю на тарілку, а маринад з овочами перекидаю на суху сковороду.
Коли рідина випарується, кухар перемелює овочі на блендері.
— Кашкою натираю кожен шматочок язика перед жаркою, щоб получилася помідорна корочка. Ставлю на гриль на півгодини. Подаю шашлик на шпажках. До нього даю свіжі овочі.
Наім Умаров робить також фаршировані овочеві шашлики. Для страви бере стручковий перець, цибулю порей, кабачок, баклажан. Овочі миє та нарізує, аби були однакового розміру. Свинину змішує з телятиною навпіл, додає покришену цибулю, яйце, сіль, перець. Фаршем начиняє овочі.
— Фаршировані овочі мариную в соусі з олії, зіри, солі та перцю близько години. Потім жарю на шпажках. Але треба спочатку овочі бочком класти, щоб не вивалився фарш. Подаю їх із соусом ткемалі чи аджикою.
Вінничанка 30-річна Валентина Петровська — вегетаріанка. Але смажити шашлик на природі теж любить.
— Для себе готую вегетаріанські шашлики. Соєві стейки відварюю до м'якості, мариную їх із цибулею, порізаними кабачками, баклажанами, помідорами. Заливаю це все вегетаріанським майонезом, змішаним із соєвим соусом. Мариновані овочі залишаю на 5–6 годин. Смажити краще на решітці, але можна й на шампурах.
Соєве м'ясо Валентина іноді заміняє овочами.
— Кілька років тому їла шашлик з огірків, спочатку думала, це гадость. Але виявилося цілком пристойно. Треба порізати невеликими шматками кілограм огірків, кріп, часник, сіль. Додати столову ложку меду. Окремо так само замаринувати картошку і помідор. Насиляти на шпажку по черзі: картошка, огірок, помідор. Теж смажити на грилі або на кострі. Такі огірки мають смак ківі.
Овочі можна замотати у фольгу і кинути на жар.
Коментарі