— Раніше щороку купувала 10 пляшок шампанського — на свята та дні народження. Останні два роки готую напій із квітів бузини, — каже домогосподарка 32-річна Ірина Сегеденко з Миронівки на Київщині.
У 10-літрове відро води кладе 15 суцвіть бузини, кілограм цукру і 20 г лимонної кислоти.
Криничну воду наливаю в 10-літрове пластикове чи емальоване відро.
— Кладу 15 суцвіть бузини. Збираю їх у лісі подалі від доріг. Всипаю кіло цукру і 20 грамів лимонної кислоти. Добре перемішую дерев'яною ложкою. Накриваю кришкою й настоюю три доби. Напій жовтіє й набуває легкого квіткового аромату.
Ірина дістає з відра суцвіття. Проціджує напій крізь марлю.
— Розливаю у пластикові пляшки, виношу їх у погріб. Кладу горизонтально, інакше розірвуться. Буде готове за два місяці. Відкриваю обережно, бо дуже газоване, багато бульбашок. П'ємо холодним.
Коментарі