Раїса Білінська з міста Чернівці, 85 років, готує для онуків та правнуків кольорове сало на бутерброди. Діти їдять охочіше зелену та руду їжу. Страва оригінально виглядає як закуска до міцних напоїв.
— Зі свіжого несолоного сала знімаю шкірку й ріжу шматками. Злегка стоплюю, але не засмажую. Шкварки виловлюю, а на смальці притомляю до прозорого кольору дрібно нарізану цибулю. Охолоджені шкварки й цибулю пропускаю через м'ясорубку або роздрібнюю у блендері.
Суміш заправляють сіллю й кладуть у холодильник. З холодного розтертого смальцю формують кульки. Якщо сало прилипає до рук, їх можна змочити водою. Кульки обкачують у спеціях.
Для оливкового кольору сала використовують чорний перець, лаврове листя, коріандр, базилік, орегано. Для зеленого — у блендер до смальцю кидають кріп, петрушку, зелену цибулю, молоді пагони часнику. Руде отримують завдяки суміші червоного перцю, паприки, карі.
Кульки світлого кольору присмачують білим перцем й розтертим часником.
— Я робила навіть коричневе сало. Діти захотіли сала в шоколаді. Нарізала солонину соломкою й нанизала на дерев'яну шпажку. Потім занурила в розтоплений шоколад й дала застигнути на салі.
По кульці сала різного кольору викладають на миску чи дерев'яну дощечку. Щоб краще мастилося на хліб, перед подачею на стіл його кладуть на годину в холодильник.
Коментарі