Ексклюзиви
понеділок, 23 квітня 2012 05:45

Салат із кропиви заправляють кефіром

Автор: фото надане Катериною НЕТЯГОЮ
  Киянка Катерина Нетяга ріже шпинат. Змішає його у салаті із покришеною кропивою та першим листям кульбаби. Заправить лимонним соком та оливковою олією
Киянка Катерина Нетяга ріже шпинат. Змішає його у салаті із покришеною кропивою та першим листям кульбаби. Заправить лимонним соком та оливковою олією

Киянка 20-річна Катерина Нетяга не вживає м'яса п'ять років. Навесні їсть перше листя кульбаби, кропиви. Також додає до готових овочевих супів. Одразу забирає з вогню й накриває кришкою. Кропива доходить в гарячій юшці, вітаміни не втрачаються. З першого щавлю готує не лише зелений борщ, а й салат.

— Це швидко, та усі вітаміни зберігаються. До щавлю тру яблуко,  насікаю петрушки, кропу і тонко накраюю редиску, — каже Катерина.

Заправляє соусом зі сметани. Змішує її з чайною ложкою лимонного соку, чорним перцем, цукром, сіллю. Спеції кидає на смак і доливає ложку оливкової олії. Вона робить соус м'яким і мастким.

— Раджу їсти першу зелень усім. Це найкраща чистка й оздоровлення організму. Молоде листя кульбаби й жалкої кропиви виводить шлаки, активізує роботу нирок, пришвидшує травлення та обмін речовин. Чудово знімає млявість і втому.

Більшість салатів заправлені оливковою олією й свіжовичавленим лимонним соком. Це поєднання виводить жовч.

— Найбільше люблю салат із кропивою та селерою. Коренеплід оббираю, як картоплю, і тру на мілку тертку. На грубій вийде жорсткий салат. Селера по твердості, як морква.

Кропиву обдає окропом, щоб не жалила. Бере її удвічі більше, ніж селери. Спеції — будь-які, на смак. Можна додати цибулю, моркву, часник або листя черемші.

— Часник і черемша мають однаковий запах. Він зникає, якщо салат із ними запити кефіром. Краще брати жирний.

Молоде листя кульбаби обдає окропом, щоб вийшла гіркота. До нього додає шпинат, щавель. Заправляє лимонним соком та оливковою олією. Є салати, в які додають сир.

— Змішую листя шпинату, консервований горошок і 200 грамів фети. Заправляю олією з лимонним соком. Можна додати свіжої м'яти.

З першого листя полуниці, кропиви, мати-й-мачухи, кульбаби, любистку і смородини у православному жіночому монастирі в Немирові на Вінниччині роблять пасту для зелених бутербродів.

— Трави перетираємо в блендері, додаємо лимонного соку, олії, мастим на хліб, — розповідає настоятелька монастиря матір Херувима, 50 років.— Це вітамінна їжа, можна давати дітям.

Листя смородини та любистку дають духмяність і пряний присмак. Для пікантності можна класти пагони зимового часнику.

Зараз ви читаєте новину «Салат із кропиви заправляють кефіром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути