Ексклюзиви
Середа, 26 березня 2008 17:13

Салат із черемші пробуджує апетит

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  70-річна Ганна продає черемшу біля Житнього ринку в Києві. Каже, що рослину в лісах  Вінниччини збирають донька й онуки
70-річна Ганна продає черемшу біля Житнього ринку в Києві. Каже, що рослину в лісах Вінниччини збирають донька й онуки

На стихійних базарах у Києві почали продавати черемшу. Зелені пагони схожі на листя конвалії, на смак як молодий часник. Пучок коштує 1–2 грн.

— Це ж дикий часник, — каже висока жінка з вишневим волоссям. Вона купила два пучки черемші й ховає їх у пакет. — Я його вже два тижні беру для весняного салату. Вітаміни зараз треба їсти.

Для салату киянка дрібно кришить зелень, мне із сіллю, додає варене яйце і змащує майонезом.

— Черемшу в лісі онуки та донька збирають. Сама вже не годна по неї ходити, — пояснює літня продавчиня в картатій вовняній хустці. Вона привезла черемшу з лісів Барського району Вінниччини.

Неподалік від неї чоловік перев"язує зелені пучки сірою тонкою ниткою. З двох великих в"язок робить три маленькі.

— Хто такий Нобель? — запитує перед тим, як продати черемшу. На чоловікові більша на кілька розмірів куртка та заношена в"язана шапка. — Не знаєте, то йдіть до інших купувати, — продовжує перемотувати зелень.

Продавчині кажуть, що торгуватимуть черемшею до Великодня.

— У пізньої листя стає ширше і твердіше. Його обрізають і їдять нижню частину, — пояснює 60-річна Ніна Тимошенко. — Черемша пахне часником і пробуджує апетит. Одна киянка в мене по десять пучків бере. Каже, черемша від 11 хвороб лікує. Коли наступного разу прийде, розпитаю які.

Тимошенко готує з дикого часнику салат. Додає до нього варене яйце, зелену цибулю, свіжий чи кислий огірок. Заправляє майонезом, сметаною чи олією.

— А в мене діти люблять з огірком, кропом, зеленим салатом і цибулею, — літня жінка в темному пальті купує кілька пучків і швидко йде.

— Варю з черемшею й зелений борщ. Кидаю її разом зі щавлем, — веде далі Тимошенко.

Каже, що її чоловік Василь черемшу смажить. У киплячу олію кидає порізану зелень. Помішує, доки та підсмажиться і стане м"якою.

— Він так і стрілки часнику готує, — додає Ніна Семенівна. — Інколи черемшу в борошні та яйці смажить. Кожен листочок у борошні обмокує. Як не полінується, то ще й у збитому яйці. Складає їх на сковорідці рядочком, потім виделкою перевертає.

Зараз ви читаєте новину «Салат із черемші пробуджує апетит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Погода