Ексклюзиви
Понеділок, 02 червня 2008 15:07

Саке п"ють підігрітим

Автор: фото: REUTERS/Toshiyuki Aizawa
  На чемпіонаті сомельє в Токіо саке налили у різнокольорові контейнери. У Японії, на батьківщині саке, рисовий напій втрачає популярність, поступившись вину, пиву і коктейлям
На чемпіонаті сомельє в Токіо саке налили у різнокольорові контейнери. У Японії, на батьківщині саке, рисовий напій втрачає популярність, поступившись вину, пиву і коктейлям

У столичному ресторані "Сакуракаї" на вул. Верхній Вал традиційний японський напій саке подають підігрітим до 40°. Улітку відвідувачі просять охолоджене. 120 мл саке коштує 34 грн.

— Подаємо саке в білому керамічному кувшинчику з маленькими 20-грамовими чарочками, — каже директор ресторану Юлія Горбатюк, 26 років. — Замовляють напій під усі страви. Окрім, звичайно, десертів. Особливо смакує саке під суші.

Саке має 15–17% алкоголю. Це неміцний напій. Його отримують шляхом бродіння рису. Саке п"ють під час їжі чи готують коктейлі з ним.

— Найпростіший коктейль із саке — "Підводний човен". Його ще з горілки готують, — розповідає бармен ресторану Євген Гладун, 24 роки. — Половину бокалу наповнюєте пивом. У нього опускаєте чарочку з підігрітим саке. Вона має плавати. Випиваєте пиво разом із саке. Дуже п"янить. "Підводний човен" полюбляють військові.

Коктейль "Якудза" Євген готує шарами. Ллє на дно чарки 20 г саке, потім обережно доливає по 20 г лимонного фрешу й абсенту. П"ють коктейль залпом.

— Для більшого ефекту абсент можна підпалити, — пояснює бармен. Порція коктейлю коштує 32 грн.

Замість абсенту до коктейлю Гладун додає японського сливового вина. У ресторані такий напій називають "Банзай".

Зараз ви читаєте новину «Саке п"ють підігрітим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Погода