Шеф-кухар та власник ресторану "Роксолана" у селище Зарічне Рівненської області 49-річний Микола Пуха готує шашлики із різних видів м'яса та риби. Розказує найулюбленіші рецепти.
Шашлик зі свинини. Маринують у темному пиві 1 кг вирізки зі стегна. Нарізують, додають цибулю кільцями, 200 г майонезу, сік половини лимона, 0,5 л темного пива, лавровий лист, перець. Маринують усю ніч. При смаженні можна поливати цим соусом. Добре йде під горілку.
Шашлик із курки. Це дієтичне м'ясо. Можна використовувати філе або порубати тушку на невеликі шматки. Курятину маринують довше за свинину. Для маринаду: сік лимона розвести 1:1 із водою. Сіль, перець, карі. Під час смаження обов'язково поливати сухим білим вином.
Шашлик із телятини. Грузинський рецепт: 1 кг телячої вирізки, чотири цибулини, 1 ст. ложка меленого коріандру, 3 ст. ложки винного оцту і 3 ст. ложки зерен граната або гранатового соку. Побільше перцю, сіль за смаком. Такі шашлики люблять чоловіки до червоного вина.
Шашлик із баранини. Найсмачніший. М'ясо молочного ягняти не треба маринувати, воно й так м'яке. Натирають перекрученою на м'ясорубці цибулею і чорним перцем за 1–1,5 год. до смаження. Цибулі не шкодувати — вона найкращий маринад.
Баранину залишають на півдоби у маринаді з червоного вина та часнику. Порізати великими шматками 2 кг баранини, три-чотири цибулини, головку часнику, додати 200 г майонезу, 100 г червоного сухого вина. Перець, сіль. Можна класти італійські трави. Такий шашлик добре йде до пива.
Шашлик із кролика. Його люблять жінки — м'ясо дуже ніжне. Готувати довго, бо для будь-якої страви із кролятини м'ясо вимочують цілий день у холодній воді.
Тушку кролика розрізати на чотири частини. Вимочуємо 12 год. у маринаді: на 1 л води склянка столового оцту, по чайній ложці солі й цукру. М'ясо обсушуємо, шпигуємо салом, розрізуємо на шматки, нанизуємо на шампури.
Шашлик із риби. Годяться осетер, форель, сьомга, тріска, філе тунця. Не соліть рибу перед обсмажуванням, сіль витягає вологу, риба розлазиться. Для шашлику із осетра треба: 0,5 кг рибного філе, 150 г білого сухого вина, 50 г олії, половина лимона, три цибулини, перець, лавровий лист, сіль. Рибу поділити на великі квадратні шматки. Нарізати цибулю, додати спеції. Свіжу рибу маринують 2-3 год. Морожену менше. Маринад слід приготувати з вина, олії, лимонного соку, цибулі, перцю й солі. Не додавати оцет, він розм'якшить рибу, шматки можуть падати у вогонь.
Коментарі