Ексклюзиви
понеділок, 29 січня 2018 00:46

Польський пляцок печуть із безе

Автор: WWW.PRZYSLIJPRZEPIS.PL
  Пляцок роблять з двох шарів коржа, розрізаного навпіл. Змащують заварним кремом. Для начинки використовують перетерті з цукром ягоди або варення
Пляцок роблять з двох шарів коржа, розрізаного навпіл. Змащують заварним кремом. Для начинки використовують перетерті з цукром ягоди або варення

— Польський пляцок "Пані Валевська" відомий у світі, як наша котлета по-київськи. Вперше спробувала, коли їздила провідати дочку, яка навчається в Краківській академії, — каже 52-річна Марина Овсієнко з селища Ружин Житомирської області. — Це ніжна випічка, що складається з кількох шарів тіста, білкового крему та ягідної начинки. Ніколи б не подумала, що таке різнокольорове диво легко готувати.

Для тіста насипає в глибоку миску склянку борошна. Нарізує кубиками 100 г вершкового масла й перетирає руками. Додає 50 г цукру, 1 ч. л. розпушувача та три жовтки. Замішує тісто. Застеляє прямокутну форму чи деко папером для запікання, щоб краї трохи виступали за борти. Розкочує тісто. Намотує його на качалку й акуратно переносить на деко. Розподіляє по всій поверхні. Потім рівномірно викладає 200 г заморожених ягід або варення.

— Я використовую ягоди, перетерті з цукром. Вони в пляцку будуть яскравіші. А ще беру 50 грамів пелюсток мигдалю й посипаю десерт. Це не обов'язково, але з ними у випічки з'явиться хрусткий прошарок.

Далі готує безе. Вмикає духовку на 180°С, щоб прогрілася. Змішує чотири білки і 125 г цукрової пудри. Збиває міксером і насипає 0,5 ст. л. крохмалю. Безе викладає на ягоди, розподіляє рівномірно. Ставить у духовку та випікає 40 хв.

— Щоб білки не пригоряли, накриваю деко фольгою.

Виймає корж із духовки, охолоджує. Обережно дістає з дека й розрізає навпіл.

У сотейнику робить крем. Змішує склянку молока, 1 ст. л. борошна, 1 ст. л. крохмалю, 50 г цукру, два жовтки, 1 ч. л. ваніліну. Все перемішує, ставить варитися на невеликому вогні, доки не загусне.

— Крем слід постійно помішувати. Бо може пригоріти і пристати до дна.

Знімає з плити й охолоджує. Додає 100 г вершкового масла кімнатної температури і збиває міксером до однорідної маси. Кремом змащує половину коржа. Накриває другою половиною і притискає, щоб частини між собою схопилися. Ставить у холодильник на 2 год. Тоді розрізує на шматки й подає до столу.

— Я пекла кілька варіантів пляцка. Коли роблю з ягодами — подаю до чаю чи холодного молока. Як готую зі згущеним молоком — до кави.

Зараз ви читаєте новину «Польський пляцок печуть із безе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути