— "Вишиванка" — старовинний галицький торт-пляцок, — розповідає 33-річна Лілія Цвіт, кулінар із міста Дрогобич Львівської області. — Роблю цю випічку із сирно-маковою начинкою. У торті гармонійно поєднані смаки пісочного тіста, маку та крему зі згущеного молока.
Змішує 500 г борошна і 1 ч. л. розпушувача. Січе сюди 250 г маргарину. Всипає 200 г цукру та додає три жовтки. Наливає 0,5 склянки сметани й замішує густе тісто. Ділить його на дві частини. До однієї додає 20 г какао та перемішує. Світле й темне тісто ще раз розділяє навпіл. Отримує чотири частини. Темне тісто кладе в морозилку, а світле — у холодильник на годину.
Готує сирну начинку. Перемелює у блендері 1 кг м'якого сиру. Додає склянку цукру, 50 г крохмалю і три яйця. Перемішує. Окремо береться за макову начинку. Перемелює кавомолкою 250 г маку й заливає окропом.
— Без запарення не обійтися. Бо мак гірчитиме й розсипатиметься в начинці.
Окремо збиває три білки. Всипає до них 100 г цукру, збиває до стійкої піни. Додає суміш до охолодженого маку та перемішує.
У форму викладає шарами: частину світлого тіста, половину макової маси й половину сирної. Наверх натирає на грубій тертці частину темного примороженого тіста. Ставить випікати на 40 хв. за температури +180°С. Повторює весь процес із другим коржем.
— Доки холонуть коржі, роблю крем. Збиваю 300 грамів масла і 250 грамів згущеного молока. Додаю 10 грамів розчинної кави. Не всипаю її сухою, щоб не скрипіло під зубами. Розчиняю каву в 10 грамах горілки.
Змащує корж кремом і прикриває другим коржем. Коричневе тісто має бути всередині.
Робить помадку. Для неї розтоплює 100 г чорного шоколаду й додає 150 мл молока. Перемішує та поливає пляцок. Ставить у холодильник на 12 год.
Коментарі