понеділок, 26 серпня 2019 00:20

Пляцок "Вишиванка" роблять чорно-білим

Автор: ФОТО надане Лілією Цвіт
  У торті ”Вишиванка” поєднуються смаки пісочного тіста, маку, сиру та крему із згущеного молока. Готовий пляцок поливають шоколадом
У торті ”Вишиванка” поєднуються смаки пісочного тіста, маку, сиру та крему із згущеного молока. Готовий пляцок поливають шоколадом

— "Вишиванка" — старовинний галицький торт-пляцок, — розповідає 33-річна Лілія Цвіт, кулінар із міста Дрогобич Львівської області. — Роблю цю випічку із сирно-маковою начинкою. У торті гармонійно поєднані смаки пісочного тіста, маку та крему зі згущеного молока.

Змішує 500 г борошна і 1 ч. л. розпушувача. Січе сюди 250 г маргарину. Всипає 200 г цукру та додає три жовтки. Наливає 0,5 склянки сметани й замішує густе тісто. Ділить його на дві час­тини. До однієї додає 20 г какао та перемішує. Світле й темне тісто ще раз розділяє навпіл. Отримує чотири частини. Темне тісто кладе в морозилку, а світле — у холодильник на годину.

Готує сирну начинку. Перемелює у блендері 1 кг м'якого сиру. Додає склянку цукру, 50 г крохмалю і три яйця. Перемішує. Окремо береться за макову начинку. Перемелює кавомолкою 250 г маку й заливає окропом.

— Без запарення не обійтися. Бо мак гірчитиме й розсипатиметься в начинці.

Окремо збиває три білки. Всипає до них 100 г цукру, збиває до стійкої піни. Додає суміш до охолодженого маку та перемішує.

У форму викладає шарами: частину світлого тіста, половину макової маси й половину сирної. Наверх натирає на грубій тертці час­тину темного примороженого тіста. Ставить випікати на 40 хв. за температури +180°С. Повторює весь процес із другим коржем.

— Доки холонуть коржі, роблю крем. Збиваю 300 грамів масла і 250 грамів згущеного молока. Додаю 10 грамів розчинної кави. Не всипаю її сухою, щоб не скрипіло під зубами. Розчиняю каву в 10 грамах горілки.

Змащує корж кремом і прикриває другим коржем. Коричневе тісто має бути всередині.

Робить помадку. Для неї розтоплює 100 г чорного шоколаду й додає 150 мл молока. Перемішує та поливає пляцок. Ставить у холодильник на 12 год.

Зараз ви читаєте новину «Пляцок "Вишиванка" роблять чорно-білим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути