Ексклюзиви
понеділок, 13 серпня 2007 17:10

Пампушки їдять із маком та медом

У родині 76-річної Наталії Нуждіної з села Майдан-Олександрівський Віньковецького району Хмельницької області пампушки готують на Маковія.

— Мамка, как мы малые были, пекла на пательне коржики, — розповідає господиня російською. — Делали макайло: мак, мед и вода. Да так и ели. Нас было семеро детей.

Для пампушок Наталія Антипівна розводить теплою водою у великій мисці десь 25 г дріжджів. Додає трохи борошна. Закутує опару рушником і на 2 год. ставить у тепле місці. Доки вона підходить, господиня перетирає на макотерці склянку маку.

— Никогда не меряю, сколько чего по рецепту надо. Все на глаз беру — хоть паску или пряники какие пеку, — зізнається жінка.

До дозрілої опари Наталія Антипівна додає борошна — скільки візьме тісто. Щоб не липло до рук, але й не було занадто круте. Добре його вимішує і знову ставить у тепло на півгодини. Коли тісто підійшло вдруге, можна формувати пампушки.

Їх роблять у формі кульок або довгих ковбасок. Кульки господиня називає балабушками, а довгенькі — кривульками. Балабушки в сирому вигляді мають бути завбільшки як лісовий горіх.

— Вот это уже большие, — жінка бере з дека пампушку, яку зробила донька Галина. Кулька завбільшки з грецький горіх.

Господиня пече пампушки в добре розігрітій електродуховці. Раніше, каже, в печі пекла. А нещодавно її розвалили.

Наталія Антипівна розчиняє у воді мак, розтертий з цукром, додає трохи меду. Бере з дека пригорщу рум"яних кульок. Вони вже охололи. Вкидає в миску, розмішує.

— И кривульки роскошные вышли. Пресненькие, бравенькие, — плескає по рум"яних хлібцях. — Их надо поламать в мак. Они мягче, чем балабушки, пропитываются лучше.

Зараз ви читаєте новину «Пампушки їдять із маком та медом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути