
— Жоден день народження у нашій родині не обходиться без окрошки. Родзинка рецепту в основному складнику — замість курки чи яловичини беру копчену рибу, — говорить 65-річна Галина Даценко із Розсошенців Полтавського району
Галина Володимирівна мешкає разом із чоловіком 66-річним Анатолієм. Каже, що йому складно пробувати щось нове — багато чого не подобається. Тож майже ніколи не ризикувала із незвичними смаками.
— Спершу готувала за класичним рецептом, але хотілося експериментувати. Мені не раз розповідали про рецепти з оселедцем, навіть пробувала. Але надто сильний присмак риби не сподобався. Якось на роботі моя колега вихвалялася, яку смачну окрошку приготувала. Я зацікавилась і попросила рецепт. Перший раз зробила на свій день народження. Сподобалося всім, а чоловік тепер просить тільки таку.
— Спочатку розкладаю всі інгредієнти на столі, — продовжує Галина Володимирівна. — Це пучок зеленої цибулі, по півпучечка петрушки та кінзи, можна взяти кріп, за смаком. Беру ще редиску, десь п'ять чи шість штучок, два огірки, чотири зварені яйця, п'ять картоплин, сметану і грамів двісті копченої риби. Раджу брати горбушу чи лосося, вони ніжні та приємно поєднуються із молочною основою.
Спершу мию овочі та трави. Набираю літри два води і ставлю охолоджуватися. Потім невеликими кубиками ріжу огірки, редиску, яйця та картоплю. Рибу теж дрібню кубиками, але трохи більшими. Коли все готово, дістаю каструлю з водою та додаю туди нарізане. Заливаю сметану — йде 400-грамовий пакет. Солю, перчу — все за смаком. І лише перед самою подачею дрібню зелень і додаю в тарілки. Бо мала колись неприємність: через сік петрушки вода згустилася. Тоді довелося виливати страву. Можна додавати лимонний сік, але я кисле не люблю. Завжди ставлю його на стіл окремо.
69-річна Марія Ігнатенко із міста Карлівка на Полтавщині для окрошки бере темний живий квас.
— Готувала так завжди — подобається газована основа і присмак квасу. Якщо ще додати сметанки — за вуха не відтягнути. Інгредієнти такі: чотири картоплини, чотири огірки, п'ять яєць, 300 грамів вареної ковбаси, зелень та 2 літри квасу. Сметану часто змішую пополам із майонезом, тоді солі можна не додавати. Усе мию, яйця і картоплю варю. Потім ріжу тонкою соломкою. Додаю зелену цибулю і кріп. Інгредієнти змішую та заливаю квасом. Додаю 200 грамів сметани, беру 15 і 30-відсотковий салатний майонез. Дуже жирний — не бажано.
Кладуть солоні гриби, кальмари, креветки
Як заправку для окрошки використовують м'ясні бульйони, звичайну або мінеральну воду, кваси чи рибну юшку. Рідину змішують зі сметаною, кефіром, айраном чи таном. Серед додаткових інгредієнтів — солоні гриби, кальмари, крабові палички, креветки, копчена курка.
Коментарі