
— Уночі прокинулася від страшного гуркоту. Крізь сон здалося, що у нас в квартирі завівся домовик, — каже 25-річна Ірина Мамчур із села Ставчани Пустомитівського району Львівщини. — Від шуму кіт забився під ковдру і тремтів до ранку. Вранішня перевірка не виявила монстра під полицями.
Через три дні до Ірини завітали гості. До вареної картоплі з м'ясом захотіла відкрити мариновані огірки та помідори.
— Хрусткі огірочки робила за бабусиним рецептом. Закрила про запас, вибирала крихітні, один до одного. Вони власноруч на дачі вирощені й зібрані. У старанно закритих банках побачила сизий наліт, навколо валялися зірвані кришки. Розплакалася. Поскаржилася сусідці, яка теж закривала за цим же рецептом. "А в мене всі банки цілі!" — похвалилася вона. Я не могла зрозуміти — як же так? Я ж рецепт, можна сказати, подарувала.
"А ти який оцет використовувала?" — запитала сусідка.
"Оцет? — я розгубилася. Чесно кажучи, ніколи не замислювалася, що написано на етикетці. Оцет та й оцет. Додала за рецептом і забула. — А до чого тут це? Напевно, в квартирі було жарко".
" Не в тому річ! — пожвавилася сусідка. — Уявляєш, у нас на ринку багато неякісного оцту, який у жодному разі не можна використовувати під час консервації. Там уміст оцтової кислоти набагато нижчий від зазначеного, тому консерви й вибухають".
Прийшла додому і замислилася. А й справді, скільки консервації зроблено ось так, із хтозна-яким оцтом, і що ж тепер? Сидіти і чекати, скільки ще моєї праці та грошей піде коту під хвіст? Не витримала і зателефонувала сусідці. Виявилося, вона кілька років використовує тільки оцет торгової марки "Рідний край".
"Не в тому економія, щоби продукти на вітер викидати", — радила.
"Рідний край" дотримується всіх вимог рецептури. За результатами незалежних маркетингових досліджень, які проводили в рамках міжнародного конкурсу торгових марок "Фаворити успіху", його визнали одним з кращих за результатами опитувань споживачів.
— Виявилося, що оцет є чудовим консервантом і запобігає псуванню харчів, — додає Ірина Мамчур. — Якщо в дешевому продукті концентрація оцтової кислоти занижена — готуйтеся розпрощатися із заготовками. Зрозуміло, що, купивши сумнівний на вигляд продукт, ви ніколи не зможете визначити, який справжній вміст такої пляшки. Недбайливі виробники безсовісно занижують концентрацію і пускають такий сурогат на гривню-дві дешевше. Можете уявити, у що зрештою виллється така ощадливість? Адже не тільки під час консервування ми використовуємо оцет. У тісто, у соуси додаємо. А скільки застосовуємо в побуті!
— Наука не йде в ліс. Чекають своєї черги перші зібрані огірочки нового врожаю. А в зошит із бабусиним рецептом я внесла правку, яка, можливо, не раз допоможе моїй доньці стати доброю господинею: "Оцет — "Рідний край"! Тільки перевірений і надійний, із яким заготовки взимку радуватимуть господарів. Квашенина повинні бути на столі, а не на стелі, а заготовки — заготовками, а не нічним феєрверком, який зведе нанівець усю вашу працю і гроші.
Будьте ощадливі — заощаджуйте з розумом. Краще купити якісний оцет і знати напевно, що у вашому погребі не задзвенить зірваними кришками страшний банковий монстр.
Оцет "Рідний край" — щоби банки не стріляли!
Коментарі