— Пунші готувала й раніше, але безалкогольні. А в новорічний додала ром і сухе вино. У пунші має бути п'ять складників: алкоголь, мед, вода, спеції та сік. На відміну від глінтвейну, його п'ють і гарячим, і холодним, — каже сумчанка 24-річна Сніжана Мирвода.
В емальовану каструлю ллє по склянці журавлиного та апельсинового соку. Додає 100 мл води та три столові ложки меду, по чайній ложці меленого імбиру й кориці, чверть чайної ложки меленого мускатного горіха. Ретельно все перемішує і ставить на вогонь. Наливає 300 мл рому та 500 мл білого сухого вина. Гріє 5–10 хв. Безперервно помішує. Не доводить до кипіння.
Знімає каструлю з плити. Нагріває порцелянову глибоку миску, обполіскуючи гарячою водою. Переливає в неї напій з каструлі через сито.
— Пунш не має бути занадто солодким. Тому треба уважно відміряти цукор. Мед втрачає свої властивості при сильному нагріванні, тому його додають наприкінці.
На стіл подає пунш в кухлях, що тримають тепло. Прикрашає скибочками лимона й апельсина.
Коментарі