пʼятниця, 16 липня 2010 04:35

Наталя Миколенко кожну вишню начиняє горіхами

Зберегти ягоди на зиму можна кількома способами: зварити варення чи джем, закатати компот, пересипати цукром чи засушити. Або покласти свіжими в морозилку, якщо маєте сучасний холодильник, який не треба розморожувати. Господині розказують, як це роблять, щоб було смачно й економно:

— Уже з рік не варю варення, — каже вінничанка Олена Прокопчук. — Частину ягід заморожую, решту перетираю з цукром і зберігаю в холодильнику. Найсмачніші заморожені  смородина, порічки та вишні без кісточок. Полуниця мені не сподобалася, пиріжки з такими ягодами виходять пусті. А коли розморозиться, стає водянистою і без смаку. Годиться лише на компот — для цвєту і запаху.

Торік господиня обвалювала в цукрі кожну вишню без кісточки, складала в пластиковий лоток і ховала в морозилку. Ягоди були, як свіжі.

— У сусідки попробувала ще один рецепт із вишень. Ягоди помити, посушити, перекрутити через м"ясорубку або на блендері. Додати цукор і поставити в холодильник. Перші 2 години перемішувати ложкою, щоб суміш рівномірно замерзла. Я добавила трохи сметани. Вийшло, як йогурт. Склала його в пакетики — й у морозилку.

У книжці рецептів Олена вичитала, що вишню заморожують із м"ятою. Кілька гілочок відварює і додає до перетертих ягід.

— Це повноцінний десерт, можна витягувати і їсти. Виймаю морожену вишню спеціальною ложкою для морозива. Прикрашаю свіжими листками м"яти. Можна додати в десерт стакан чорниці.

Наталя Миколенко, подруга Олени, готує царське вишневе варення. З ягід виймає кісточки. У кожну кладе шматок волоського горіха. Кілограм вишень засипає кілограмом цукру й залишає на ніч. Додає 15 вишневих листків для аромату. Постійно помішуючи, доводить до кипіння й вимикає. Так кип"ятить 10 разів. Гарячим розливає у стерильні банки.

— Між кип"ятінням варення має повністю охолонути. Зазвичай варю його з тиждень. Вишні виходять цупкі, — пояснює Наталя.

Кілограм вишень засипає кілограмом цукру і залишає на ніч

Персики Олена консервує з лимонною кислотою.

— Не люблю персиків зі шкіркою. Тому спочатку ошпарюю їх, знімаю шкірку. Розрізаю навпіл і виймаю кісточку. Бо консервація з кісточками може стояти тільки до січня. Потім  виділяється специфічна речовина і таких закруток краще не їсти, можна отруїтися.

Половинки складає в літрові банки й заливає гарячим сиропом. На 1 л води півсклянки цукру і чайну ложку лимонної кислоти. Стерилізує банки 15 хв.



Із перестиглої чорниці готують мармелад


Чорницю Олена Прокопчук підсушує на сонці, а потім у газовій духовці.

— Ягід не мию. Розстеляю на великому ситі й ставлю на сонце. Так стоять зо два дні. Тоді — на 10 хвилин у духовку при 200 градусах. Як підігріються, охолоджую і знову в духовку на стільки ж часу. Так чотири-п"ять разів. Підсушені ягоди зсипаю у суху банку, зберігаю на полиці разом із крупами. Додаю в печиво замість ізюму.

Із перестиглої чорниці готує мармелад.

— Кілограм ягід перетираю і кип"ячу приблизно півгодини. Додаю півкіла цукру з пектиновим порошком — для згущування. Ще чайна ложка лимонної кислоти. Щоб перевірити готовність, беру стакан холодної води і капаю туди мармелад. Якщо не розтікається — готовий. Гарячим розливаю по банках і закриваю. На Новий рік із нього роблю цукерки. Мармелад підігріваю й виливаю в лоток. Ставлю в холодильник. Нарізаю чотирикутники і вмочаю їх у розтоплений чорний шоколад.

Банку з компотом слід загорнути ковдрою

Із малини і смородини готують парений компот. По склянці митої малини та смородини засипають у 3-літрову банку. Стільки ж цукру. Заливають окропом. Банку закривають металевою кришкою і замотують теплою ковдрою, доки не охолоне. Компот має смак свіжих ягід.

Зараз ви читаєте новину «Наталя Миколенко кожну вишню начиняє горіхами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути