вівторок, 02 липня 2013 07:15

На смак нагадують білі гриби

— Виноградних уліток треба вміти готувати — 45 хвилин, і маєш хорошу закуску під водочку. Угощаю делікатесом друзів, як маю час і привід. От на свій день народження 30 березня спеціально наготував цілу морозилку слимаків, аби було що подавати на стіл. То моя коронна страва, — каже 48-річний Микола Андрощук із села Новоселівка Млинівського району Рівненщини. — Жінка моя, Оксана, такого не їсть. Попробувала, каже, що їй вони невкусні. А мені на смак білі гриби нагадують.

 

Микола Володимирович п'ять років збирає та їсть виноградних равликів. Вони водяться у гаю за селом та в Ужинецькому лісі, що за кілька кілометрів від Новоселівки. Ходять по молюсків лише місяць-півтора на рік — із середини травня до кінця червня.

— Раніше наші люди спеціально збирали равликів для французів та сербів, вставали аж о п'ятій ранку і йшли у ліс. Заготівельник Костя з Владиславівки платив їм по 2,2 гривні за кіло, відбирав тільки крупних. Але останні чотири роки немає іноземних заказів, — знизує плечима Андрощук. — А я шукаю тільки для себе. Іду до лісу в той час, коли мені удобно. Найкраще — одразу після дощу, бо ці слимаки люблять вологу.

Уперше скуштував равликів після перегляду кулінарного телешоу. Товариш запропонував наловити і спробувати приготувати. У шоу сказали, що страва виходить нежирна, зате містить багато білка, амінокислоти і зміцнює чоловічу силу.

— Я їх ловлю голими руками — самі ракушки сухі, не противно. Знаю у лісі чотири-п'ять точок, де їх водиться багацько. Усю здобич кладу у 5-літрове відро з кришкою, щоб не повтікали.  Потім сиплю їм трохи борошна або крихти білого хліба. На такому пайку вони мають пробути хоча б п'ять днів, щоб очиститися для вживання в їжу людині. Посуда повинна мати отвори, щоб равлики дихали. Але якщо дірочки будуть завеликі — змиються на волю. Перед готовкою кидаю ракушки в миску з холодною водою. Слимаки вилазять нагору, кидають свої домівки. Тоді я їх збираю і відрізую м'яку частину. Потім добре промиваю м'якоть, щоб відійшов слиз — разів п'ять-шість треба міняти воду. Варю їх півгодини у казанку й постійно знімаю піну.

Після цього Микола Володимирович наливає у сковорідку з товстим дном кілька столових ложок оливкової олії. Варених равликів 20 хв. обсмажує з гвоздикою та лавровим листом.

— Якщо оливкової в хазяйстві нема, то можна замінити соняшниковою. Тут головне, щоб м'якоть у жодному разі не підгоріла. Але оливкова олія дає ніжніший смак, — радить господар. — Виходить щось похоже на тушковані гриби або курячі шлуночки. Така закуска абсорбує алкоголь, тому на гулянці довше не п'янієш. А чи воно справді збільшує потенцію, то краще мою жінку спитайте. А я — довольний.

Зараз ви читаєте новину «На смак нагадують білі гриби ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути