31-річна черкащанка Наталія Чернега закатує в банки свіжі ягоди. На склянку смородини, малини витрачає вдвічі більше цукру.
— Смородину, малину, ожину, аґрус та абрикоси на зиму закатую в півлітрові банки лише свіжими, — розповідає.— Пастеризую тільки тару і кришки.
Перемелює комбайном перебрані, вимиті й ошпарені у друшляку ягоди. Додає цукор. Ретельно перемішавши, розкладає в підготовлені півлітрові банки.
— Пастеризую їх на пару, закаточні кришки проварюю в каструльці з водою. Як насиплю варення, то зверху присипаю ще цукром. На сантиметр-два. У дуже солодкому бактерії не розвиваються.
Після закатування ставить банки в погріб чи холодильник. У теплі закрутки бродитимуть.
×
Коментарі