пʼятниця, 24 грудня 2010 00:45

На новорічний стіл готують салати і рибу

Автор: фото: Ольга Денис
  Родина Трофімових із Києва зібралася за святковим столом
Родина Трофімових із Києва зібралася за святковим столом

За східним календарем 2011-й буде роком Кроля або Кота. Страви на святковому столі новорічної ночі повинні смакувати цим тваринам. Мають бути овочі, риба та м'ясо. Але не кролятина. Киянка Ольга Трофімова, 38 років, готує до свята кілька салатів, задобрює Кота рибними рулетами.

— Вибрала для сім'ї рецепти кількох салатів. Найбільше нам подобається "Цезар із куркою".  Для нього купила пучок салату і зелень естрагону. Також потрібно 200 грамів сметани, 75 грамів сиру пармезан, 100 грамів оливкової олії. По рецепту потрібно 50 грамів анчоусів, але не знайшла їх у супермаркеті, тому замінила фореллю. Ще взяла 400 грамів курячого філе, шість яєць, батон.

Салат "Цезар" починають готувати із соусу. Ольга збиває міксером сметану, подрібнює естрагон та зубчик часнику. До маси додає тертий сир пармезан, сіль, кілька крапель вустерського соусу або табаско. Каже, його можна замінити лимонним соком. Куряче м'ясо і форель ріже смужками до 5 см завдовжки Потім підсмажує на оливковій олії. Знімає зі сковороди за 7 хв., коли з'являється золотиста шкірка. Кладе в холодильник подрібнене на шматки листя салату.

— Листя має бути холодним. Тим часом підсмажую порізаний кубиками білий хліб. Змішую всі продукти. Викладаю на великі листки салату, зверху прикрашаю порізаними на четвертини вареними яйцями, притрушую пармезаном. Страва виходить водночас ніжна і пікантна.

Найцікавішу страву Ольга зробила із твердого сиру та сьомги. Для цього купила півкілограма сиру гауда, поклала його у целофановий пакет і опустила в гарячу воду на півгодини. Коли добре зм'як, вигорнула в миску. Додала жменю посіченого кропу, добре перемішала. Вийняла масу на дошку і розкачала в прямокутник. Завтовшки шар сиру має бути не грубшим як півсантиметра. Зверху виклала порізану смужками слабосолону сьомгу. Мені вистачило 300 грамів. Згорнула все в рулет і поклала на годину в холодильник. На тарілку викладаю вже порізаним на кільця.

Господиня ставить на стіл млинці з ікрою "Шаланда". Усі ікринки однакові за розміром, чисті, цілі, від одного виду лососевих риб. На кухні Ольга Трофімова готує тарталетки із салатом. Змішує на око порізані варені яйця, крабове м'ясо, полтавський майонез "Три яйця" з ніжним насиченим смаком, цибулю, консервовану кукурудзу. Прикрашає зеленню та креветками. Також зготувала буженину, натерту спеціями для м'яса. Запекла курку із печерицями, нарізала шинку. Серед тарілок ставить дитяче полуничне шампанське та горілку "Хортиця", торт "Празький".

— На Новий рік збираємося великою компанією: четверо дітей, чоловік, друзі, куми. Без алкоголю в цю ніч не обійтись. Не люблю, коли чоловік п'є, але ж це свято. "Хортицю" наливаю йому сама. Від неї на ранок не буває похмілля, не болить голова. Зараз її роблять на структурованій "живій" воді. Раніше купували "Хортицю Срібну", а на Новий рік вирішили спробувати нову — "Хортицю Абсолютну". Друзі її дуже хвалять.

Ольга готує коктейль "Синій птах". Подає його у високих фужерах, прикрашає скибкою лимона. На одну порцію бере 40 г горілки "Хортиця", доливає 20 г міцного білого вермуту й 10 г вишневого лікеру. Кладе три-чотири кубики льоду.

Чоловік поруч задоволено всміхається, простягає бокал.

Рожеве вино смакує до курятини

— Старий рік раджу провести холодними закусками, овочами, фруктами та сиром, — каже столичний кухар Олександр Петренко, 27 років. — Салати краще заправляти олією чи сметаною. Не варто на стіл виставляти м'ясні страви з рибними, оберіть щось одне. У них різний час перетравлювання. Після м'яса з'являється сонливість, а риба, навпаки, бадьорить.

Алкогольні напої мають доповнювати смак страви, а не приглушувати його. Білі вина п'ють із сиром, рибою. Червоні — з м'ясом та гарячими стравами. Лікери та шампанське подають до десертів. Курка найбільше смакує з рожевим вином, а солоні, пряні та жирні страви — з віскі чи горілкою.

Ксенія МІРЖВА

Зараз ви читаєте новину «На новорічний стіл готують салати і рибу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути