Ексклюзиви
понеділок, 23 січня 2006 12:26

На фестивалі вина поїли задарма

Фестиваль "Червоне вино" — візитівка закарпатського Мукачевого. Цього року гості пили хмільні трунки цілих чотири дні.

Фестиваль традиційно проходить на площі Миру. Прямуючи на свято, зустрічаю привітних перехожих — несуть пакунки з пляшками! Чути, як з майдану линуть пахощі шашликів і домашньої пікниці — закарпатської ковбаси. У повітрі витають аромати вин — терпких, солодких, міцних, легких.

Перші великі дерев"яні бочки. Біля них — гості, які вже хильнули "Бобовищанського", "Середнянського" чи домашнього вина. Ходжу від одного столу до другого й маленькими ковточками дегустую напої. Пригощають задарма.

Чимало виноробів не хотіли розповідати, скільки наточили вина

Пропонують і холодне, і гаряче вино з термосів — глінтвейн. Спитайте мене, яке краще, — не відповім. До смаку припала "Троянда Закарпаття" винороба Володимира Райчинця, 45 років. Трунок п"ється легко. Лише згодом відчуваєш його в ногах, а потім і в голові. Пан Володимир ще й пригощав "Вермутом", білим і червоним:

— Якщо їмо м"ясо, п"ємо червоне вино. Рибу запиваємо білим. А до солодощів більш пасує десертне.

Постійний гість фестивалю — 42-річний ґазда Тіберій Бортек із села Завидове Мукачівського району. Цього року, розповідає, спробував зробити шипшинове вино. Вийшло! Це неабиякий успіх, бо не всім удається. Вино на смак легке, з тонким ароматом.

— Цілюще, — додає Тіберій.

Чимало виноробів не хотіли розповідати, скільки наточили вина, чи файним був урожай. Про секрети виноробства — й поготів. Але Тіберій Бортек не з таких:

— Удома росте 20 сотин винограду, — примруживши очі, додає: — Якби було ще більше, то не зашкодило б.

На вині пан Бортек непогано заробляє. Каже: "Добре, якби винороби, як я, мали змогу реалізувати свою продукцію в магазинах".

Якщо у вині розпізнають вміст кориці чи гвоздики —його бракують

Найцікавіші дні фестивалю — другий та третій (13–14 січня). Тоді дегустаційна комісія відбирає у виноробів зразки вин й визначає найкращі трунки в двох номінаціях — "Біле" й "Червоне". Зважають на колір, терпкість, сухість, вміст цукру. Якщо у вині розпізнають вміст кориці чи гвоздики — його відразу бракують. Напій має бути чистим, з ароматом винограду, без будь-яких домішок.

У журі — досвідчені спеціалісти з винзаводів. Підкупити професійних дегустаторів можна хіба що справжнім вином.

— Стільки вина на фестивалі, як цього року, я не пригадую, — не приховує своєї радості заступник міського голови Мукачевого Ганна Іваницька, 53 роки.

До Мукачевого приїхали 40 виноробів з Іршави, Ужгорода, Берегова, Виноградова, Сваляви, з Ужгородського та Мукачівського районів. Гості скуштували понад 120 сортів натурального домашнього закарпатського вина.



Переможець отримав біле порося


Олександр Ковач, 36 років, із села Концово Ужгородського району здобув перше місце в номінації "Найкраще біле вино". В нагороду отримав живий приз — біле поросятко. У номінації "Найкраще червоне вино" дегустаційна комісія віддала перевагу сонячному напою Івана Урсти, 60 років, із Берегівщини. Йому вручили чорне порося.

Серед підприємств за біле вино відзначили ТОВ "Завидівське" з Мукачевого, за червоне — АПТП "Бобовищанське".

Шипшинове вино від Тіберія Бортека

3–4 кг перестиглої шипшини залити 5 л теплої води. Через день всипати 2 кг цукру. Зцідити у бутель, герметично закупорити. Обладнати водяним фільтром (крізь корок встромити трубку, інший кінець занурити в літрову банку з чистою водою). Так шипшина має бродити 3–4 місяці. Коли "перестане булькати" — значить, виграло! Шипшинове вино готове.

Хороший напій дегустують за гроші

Зазвичай вино на фестивалі в Мукачевому дегустують задарма. Та за ексклюзивні трунки треба платити. Склянка доброї, вистояної "Троянди Закарпаття" коштує 10 грн, келих вермуту — 6 грн. За 200-грамовий гранчак десертного цвайгелт та столової леанки (фетяски) ґазди просили 5 грн. Значно дешевша ізабелла — 2 грн за склянку.

Зараз ви читаєте новину «На фестивалі вина поїли задарма». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути