понеділок, 05 травня 2008 15:53

Морського вугра тушкують із цибулею

Автор: фото: REUTERS/Yuriko Nakao
  Кухар японського ресторану ”Яотоку” показує вугрів. Їх він готував торік 30 липня — на День вугра. За давнім сонячним календарем, це найспекотніший день року
Кухар японського ресторану ”Яотоку” показує вугрів. Їх він готував торік 30 липня — на День вугра. За давнім сонячним календарем, це найспекотніший день року

Клієнти ліванського ресторану, що в Шарм-ель-Шейху в Єгипті, спостерігають за приготуванням їжі. Рибу, лобстерів і кальмарів сюди привозять живими.

Кухар 34-річний Мухамед киває на вітрину, де ворушаться риби-змії. Пропонує вибирати.

Клієнт обрав морського вугра. Повар у спеціальних пальчатках дістає рибину. Вугор завдовжки 40 см заважив 1,5 кг. Його оцінили у $80.

— Вугри дуже слизькі, мають гострі зуби, — пояснює Мухамед. — Якщо необачно встромите руку в акваріум, поранитеся. Рибалки їх зубами ловлять.

На кухні вугра розпрямляють, показують клієнтові. Щоб зняти шкіру, розпорюють рибині живіт. Кухар каже, що зазвичай після цього клієнти йдуть із кухні. Іноді навіть відмовляються від замовлення.

Доки готують рибу, відвідувачам приносять тарілку з лавашем. На ній два соуси — гострий і сметанний. Соус потрібно намастити на лаваш, загорнути в нього шматочки риби. Часто гості з"їдають лаваш в очікуванні основної страви.

Внутрішні органи вугра дістають великим ножем. Тушку промивають і сушать на серветці. Голову відрізають насамкінець. Рівні шматочки кілька хвилин варять в окропі з цибулею. На вугра беруть три цибулини. Потім усе перекладають у глибоку сковорідку.

Сіль і перець додають за смаком. Страву поливають томатним соусом, прикрашають шматочками помідора і солодкого перцю. Усе тушкують у пательні ще 15–20 хв. Подають рибу на тарілці з кришкою.

У Європі страви зі свіжих вугрів готують рідко. Переважно використовують копчене або консервоване філе. Англійці роблять пиріг із вугром, французи обсмажують рибу із соусами, у Литві вугрів їдять копченими.

Зараз ви читаєте новину «Морського вугра тушкують із цибулею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути