понеділок, 18 лютого 2013 06:15

Мисливську юшку варять без картоплі

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Шеф-кухар столичного ресторану ”Авто-гриль мисливець” Олександр Ющенко ріже курячі серця, пупи та печінку. Засмажить із мисливськими ковбасками для юшки
Шеф-кухар столичного ресторану ”Авто-гриль мисливець” Олександр Ющенко ріже курячі серця, пупи та печінку. Засмажить із мисливськими ковбасками для юшки

Рецепт мисливської юшки на копчених ковбасках і пшоні розробив бренд-кухар мережі ресторанів "Авто-гриль мисливець". Страва стала популярною, тому її включили до меню вихідного дня. Юшку готують у кожному з 20 ресторанів на автошляхах.

— Легко вариться з доступних продуктів, — каже шеф-кухар Олександр Ющенко, 28 років. Показує, як готувати.

Ставить на вогонь 600 мл курячого бульйону. Юшку можна робити на будь-якому наварі або й на воді. Доки гріється бульйон, очищає від згустків крові курячі серця. Нарізує їх середнім кубиком. Так само накраює печінку, пупи й мисливську ковбаску. Усе підсмажує на олії.

— Готую на три порції. Має вийти літр юшки. Пупів п'ять-шість штук, це грамів 60. Сердець стільки ж, але в штуках десь 10-12, бо вони маленькі. Печінки вистачить три-чотири, щоб було грамів 100. Ковбаски 90 грамів — це приблизно три штуки.

Доки обсмажуються тельбухи з ковбасою, на іншій сковорідці розігріває свинячий смалець. Кидає смажити накраяні дрібним кубиком морквину й цибулину.

— Смалець додасть юшці аромат, наваристий смак. Печінки, серця, шлунки пісні, тому сало доречне.

У киплячий бульйон висипає обсмажені ковбасу й тельбухи. Вони міняють колір, коли з них висмажується кров. Бульйон одразу спінюється, спливає сірий навар. Олександр його збирає дочиста, щоб юшка була прозорою. Варить до 10 хв. на малому вогні. Висипає обсмажені овочі й промиває половину столової ложки пшона.

— На літр юшки вистачить грамів 15 крупи, а в столовій ложці їх удвічі більше. Рис сюди не підійде, бо не поєднується з печінками й серцем. Не смакує із салом також. Пшоно в цій юшці рідне, як у козацькому куліші.

Всипає крупу після того, як морква й цибуля проварилися зо 2 хвилини. Варить ще стільки ж. У кінці солить, додає лаврове листя, духмяний перець горошком і чорний мелений.

— Духмяного вистачить дві горошини, бо він дуже ароматний. Листя теж не треба багато — дві штуки, бо може гірчити. Помліє ще хвилинку-дві, і юшка готова. Можна покласти свіжої петрушки, але вже в миску.

Страву готує 30 хв. Варить на газі, а у вихідні на дровах у дворі.

— Тоді юшка пахне димом й особливо смачна. У вихідні на дровах варю ще шурпу, уху, печу м'ясо, як мисливці на полюванні, тому так і називається ресторан.

Юшку можна їсти без хліба, бо вона ситна. До страви смакує холодна горілка. Жирний суп їдять гарячим. Найсмачнішим здається після прогулянки на морозі.

Куліш заправляють шкварками

— До пшона добре йде сало, шкварки. Крупа й сама жирна, масна. Але приторна. Зі шкварками набуває м'ясного смаку та ситості, — розповідає Людмила Сікорська, 36 років, з міста Гайсин на Вінниччині. — Закипіла картопля у воді на суп, вкидаю пару ложок промитого пшона. Закипить удруге — висипаю засмажку й доварюю до готовності.

Засмажку готує на підчеревині. Ріже кубиками й підсмажує з цибулею та  дрібно тертою морквою. Суп заправляє перцем, лавровим листком. З пшоном також робить голубці. В пропарене капустяне листя загортає пшоняну кашу, заправлену засмаженими на салі цибулею і морквою.

— Смальцю не жалію, кидаю скільки каша візьме, щоб була мастка. Фарш перчу, солю. Тушу, заливши сметаною.

 

Зараз ви читаєте новину «Мисливську юшку варять без картоплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути