вівторок, 25 вересня 2007 15:28

Медовуху настоюють рік

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Пасічник Роман Тур із міста Стрий продає медовуху у Львові на ”Святі меду”. 100 мілілітрів напою коштують три гривні
Пасічник Роман Тур із міста Стрий продає медовуху у Львові на ”Святі меду”. 100 мілілітрів напою коштують три гривні

55-річний пасічник Роман Тур із міста Стрий на Львівщині готує напої з меду. Каже, найкраще вдаються слабоалкогольні питні меди та міцний 70-градусний напій — Княжий мед. Напої за власними рецептами Роман Федорович привіз до Львова на "Свято меду". На столику Турів — дві бочечки з питними медами. Так Тур називає медовуху. Продає також банки з медом, грудки прополісу та воску.

Пасічник наливає медовуху в маленькі пластмасові чарки. Чоловіки куштують Княжий мед, а жінки просять питного. Після дегустації відвідувачі купують напої більшими порціями. 100 мл коштують 3 грн. Дехто одразу купляє по дві-три пляшки.

— Згадка про питні меди є у Велесовій книзі, найдавнішій писемній пам"ятці слов"ян, — розповідає Роман Федорович, бородань у вишиванці. З цими словами Тур наповнює чарки. — Там написано, що один із богів навчив людей робити меди. Мед треба було залити водою, виставити на сонце, щоб він сурився. Цей напій так і називався — сура. А вживати його слід було після того, як зібрали весь урожай, щоб під час співів та танців славити богів.

Пасічник додає, що свої меди він не варить, а настоює. Тому вони так і називаються — ставлені.

— Це зброджений мед. Його ще називають медовухою, — розповідає Роман Федорович. — Ще одна назва — чотирняк, бо він складається з чотирьох частин: на три частини води беруть одну меду.

Для питних медів використовує переважно гречаний або липовий мед. Гречаний дає насичений колір. Питний мед — як квас або темне пиво, каже пасічник. Якщо взяти квітковий чи акацієвий мед, медовуха буде світлою.

Для питних медів беруть гречаний або липовий мед

Воду з медом слід трохи підігріти, щоб мед розчинився, але не кип"ятити. До цього розчину додати 10–20 г винних дріжджів. Їх Роман Федорович готує сам.

— Кілограм винограду заливаю трьома літрами підсолодженої води, за три дні виноград забродить, — веде далі чоловік. — На 20 літрів води з медом треба  літру такої браги.

Півроку медовуха бродить у теплому місці в закритій посудині. Ще півроку напій визріває в холоді. Роман Тур каже: головне, щоб питний мед вистоявся.

— Перед тим як винести питний мед у холодне місце, я його переливаю в іншу посудину, щоб зібрати осад, — додає він. — Чим довше такий напій визріває, тим міцніший він буде і матиме гарний колір. Якщо ж медовуха не вистоїться, то буде мутною.

Роман Тур рекомендує зберігати питні меди при температурі від 0 до +15 градусів у герметично закритій посудині. Каже, медовуха корисна під час застуди.

— Сто — сто п"ятдесят грамів на ніч перед сном — і зранку про нежить навіть не згадаєте, — каже пасічник.

Секретів Княжого меду Роман Федорович не видає. Розповідає лише, що там є спирт, тому напій такий міцний — має 70 обертів.

— Окрім меду, там є прополіс, чебрець і розмарин, — ділиться Тур. — За смаком Княжий мед нагадує прибалтійський лікер "Крупнікус". Я усіх попереджаю: його треба пити обережно, бо мед приховує міцність і можна перебрати.

А 52-річний пасічник Леонід Ходаковський з міста Винники на Львівщині медовуху варить.

— Розводжу мед водою у пропорції один до трьох і варю це три-чотири години на маленькому вогні, — розповідає Ходаковський. — Буде багато піни, її треба знімати шумівкою. Потім відставляю вариво убік та закриваю бродильною пробкою, щоб вуглекислий газ виходив із бутля назовні, а всередину нічого не потрапляло.

Якщо медовуха не бродитиме, пасічник радить додати 200 г винних дріжджів на 10 л рідини. Напій треба поставити в тепле місце на два місяці.

— Через два місяці зціджую в іншу посудину, щоб позбутися осаду, й переношу бутлі в холодніше місце — до комори чи підвалу, — продовжує Леонід. — За 10 місяців медовуха буде готова. Та я раджу кожні два-три місяця, доки вона вистоюється, переливати її в іншу посудину — так у ній зовсім не залишиться осаду.

Квас на меду за десять годин

Леонід Ходаковський знає рецепт квасу на меду. Чоловік каже, напій готовий за 10 годин. Для 11 літрів напою потрібно 10 літрів води, кілограм меду, 50 грам пекарських дріжджів та сік одного лимона.
— Мед розчиняєте у воді. Можна підігріти лише її частину, щоб розтопився мед, — розповідає Леонід Ходаковський. — При кімнатній температурі квас має постояти 8–10 годин. Потім розливаєте його у пляшки і — в холодне місце. Ми влітку ставили у холодильник. Краще за медовий квас спраги нічого не тамує.

Зараз ви читаєте новину «Медовуху настоюють рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути