— Чого вже тільки не робила з гарбуза. Спробувала навіть манти. Це ніби великі пельмені, що готуються на пару. Вийшли дуже смачні, — каже 46-річна Ольга Коновал із міста Полонне Хмельницької області.
Для тіста 1 ст. л. солі заливає 0,5 л гарячої води. Охолоджує 5–7 хв. Просіває 500 г борошна і посередині робить ямку. Туди наливає 250 мл солоної теплої води й замішує тісто.
— Яєць у тісто не додаю, бо манти будуть жорсткі.
Перекладає тісто на стіл й накриває мискою на 20 хв. Потім обминає його і знову накриває на 20 хв.
— За цей час тісто стає м'якше й еластичніше.
Тим часом готує начинку. Ріже дрібними кубиками 400 г гарбуза. Змішує з порізаною кубиками цибулею. Приправляє 1/3 ч. л. солі та чорного меленого перцю. Додає 300 г м'ясного фаршу, перемішує.
— Можна брати й сам гарбуз. Мені з м'ясом манти ситніші.
Тонко розкачує тісто, нарізує квадрати 10 на 10 см. У центр кожного викладає 1–2 ст. л. начинки. Скріплює протилежні краї тіста посередині. Викладає квадрати у змащену олією пароварку.
— Щоб не купувати, зробила її сама. Беру велику каструлю, заповнюю на дві третини водою. Накриваю двома шарами марлі й обв'язую шнурком. Коли вода в каструлі закипить, викладаю манти на марлю в один шар. Накриваю глибокою мискою і варю 30–35 хвилин.
Коментарі