пʼятниця, 16 грудня 2011 07:00

Майонез роблять на смаженій цибулі

Киянка Ірина Ферчук, 33 роки, до салатів готує домашній майонез. Бере 200 г рафінованої олії та яєчний жовток кімнатної температури. Збиває вінчиком — швидко водить ним за годинниковою стрілкою.

— Помітила, що основне — повільна подача олії, спочатку — буквально по краплині. Якщо співвідношення жовтка та олії нерівномірне — соус починає вурдитися. Тоді в іншій мисочці починаю збивати новий майонез і, коли він добре схопиться, додаю невдалу масу.

Суміш одразу починає тягнутися і світліти. Загусає настільки, що потрібно потрохи додавати сік із половини лимона, інакше майонез забивається у вінчику.

— Наприкінці — сіль, столова ложка подрібнених гірчичних зерен і дві ложки води — соус стає пишнішим. Додаю чайну ложку винного оцту, якщо треба зберегти майонез на кілька днів у холодильнику. Якщо з'їсти страву зразу, без кислоти можна обійтися. Далі вмикаю фантазію і додаю часник, базилік, смажену цибулю, тертий пармезан — так щоразу звичний салат набуває нового смаку.

Дотримується кількох правил, щоб майонез вдався. Готує соус у невеликій посудині, щоб жовток не розмащувався по стінках і тримався на дні. Яйце добре миє, використовує для цього гірчичний порошок. Тоді в соус не потрапить інфекція зі шкаралупи. Каже, лимонний сік знищує сальмонелу. Яйця купує на базарі домашні. У свіжих шкаралупа "світиться". У давніх — тьмяна.

Дієтологи радять заміняти в домашньому майонезі курячі яйця перепелиними. У них не буває сальмонели, натомість містять лізоцим, який убиває шкідливі бактерії. У перепелиних яйцях немає холестерину, а вітамінів і корисних для дітей мікроелементів вдвічі-втричі більше, ніж у курячих.

— 12 жовтків збиваю до однорідної маси. Краще міксером із однією вертушкою, щоб крутилося в один бік, — говорить киянка Антоніна Давиденко, 45 років. Викладає на курсах здорового харчування. — Малою цівкою повільно вливаю півлітра оливкової олії холодного віджиму. Коли почне сильно гуснути, солю, вичавлюю сік із цілого лимона, додаю дві ложки гірчичного порошку. Якщо хочу мати світліший соус, додаю на око газованої води. Для дітей до двох років краще робити без гірчиці та солі.

Зараз ви читаєте новину «Майонез роблять на смаженій цибулі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути