Ексклюзиви
понеділок, 10 вересня 2012 05:45

Листкове тісто розкачують 16 разів

Автор: фото: Мирослава МИГИДЮК
  Листкове тісто начиняють порізаними зацукреними яблуками, з яких стік сік. До гарячої випічки подають кульку морозива
Листкове тісто начиняють порізаними зацукреними яблуками, з яких стік сік. До гарячої випічки подають кульку морозива

— Випічка із листкового тіста завжди вдається, — каже 35-річна Ельвіра Юнусова, кухар борошняного цеху столичного ресторану "Тюбетейка". — Це якщо є час і бажання із ним гратися. Тісто щонайменше 16 разів треба скласти конвертом із маргарином усередині та розкатати. Потім потримати в холодильнику кілька годин. У ресторані роблю по правилам, але додому купую в магазині готове.

Дістає із холодильника кілограм листкового тіста. Воно швидко м'якне. Замерзле тане до 2 год.

— Головне не ставити біля тепла, бо попливе. А так листкове тісто не втрачає властивостей. Якщо залишиться шматок, знову можна покласти в морозилку.

У миску ріже кубиками 1,6 кг очищених від шкурок яблук. Засипає 400 г цукру та залишає на 15-20 хв. Перед тим, як викладати на тісто, відкидає на сито.

— Так само "просушую" начинку зі свіжих вишень. Яблука віддадуть сік, тоді не потечуть у випічці. Можна брати й кислі. Цукор вирівняє солодкість, а начинка буде цупка. Якщо яблука м'які та покраяні дрібно, то під час випікання стають, як пюре. У струдлі мають бути шматками.

Тісто розкачує тонко, в півсантиметра. До яблук додає корицю й ванілін. Начинку висипає гіркою посеред тіста. Зводить його краї над яблуками і защіпає.

— Якщо закручувати рулетом, то в струдлі буде багато тіста й мало начинки. Вона може бути будь-яка. Із вишень, горіхів і родзинок, маку. Можна все потрохи змішувати. Смачно з різних сухофруктів. Але доки сезон, фрукти краще брати свіжі.

Готовий струдель кладе на деко, застелене пергаментом. Якщо його немає, поверхню змащують олією та присипають борошном. Проколює тісто зубочисткою, щоб виходило повітря. Ставить у духовку, нагріту до 180°С.

— Штрудель печеться 20 хвилин, але двома заходами. За чверть години вийму, помащу збитим жовтком і поставлю ще на 5 хвилин.

Теплий струдель посипає цукровою пудрою, накраює широкими порційними скибами. Подає із листком м'яти та кулькою пломбіру. Поєднання гарячого з холодним підсилює смак десерту.

Зараз ви читаєте новину «Листкове тісто розкачують 16 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути