понеділок, 01 квітня 2019 06:46

Листи на лазанью готують із цільнозернового борошна

— Від італійської кухні в ­захваті. Особливо люблю лазанью. Готую в класичному варіанті — з фаршем. Листи роблю сама. Виходить ніжною й ситною, — каже 31-річна Ірина ­Величко з Миколаєва.

Для приготування листів бере 4 яйця, 800 г борошна, 80 г холодної води, 2 ч. л. солі й 2 ст. л. оливкової олії.

— Борошно зазвичай використовую цільнозернове — так корисніше. Просіюю його. Роблю в гірці заглиблення. Вбиваю всередину яйця й присипаю сіллю. Туди ж наливаю воду й олію. Добряче вимішую 5–10 хвилин.

Якщо тісто надто круте, додає ще трохи води. Не повинно прилипати до рук. Вийти має еластичне, однорідне й нежорстке. Вимішавши, накриває його харчовою плівкою й лишає на 30–40 хв.

— Коли тісто відпочило, розділяю на 8–10 однакових частин. Кожну тонко розкатую. Максимальна товщина не більш як 1,5 міліметра. Ножем надаю листам прямокутної форми.

Для приготування соусу болоньєзе використовує 500 г фаршу, 600 мл густого томатного соку, 2/3 склянки сухого червоного вина, морквину, цибулину, 30–40 г оливкової олії, кілька зубчиків часнику, сіль та перець за смаком.

— Обсмажую в казані на оливковій олії овочі. Додаю фарш. Притушковую. Вливаю вино. Коли випарувалося, заливаю все томатним соком, солю та перчу. Лишаю на слабкому вогні варитися під кришкою на 1–1,5 години.

Тим часом готує соус бешамель. Бере для цього 1 л молока, 100 г масла, 100 г борошна, сіль та перець за смаком.

— Розтоплюю в каструлі з товстим дном масло. Невеликими порціями додаю в нього борошно. Розмішую до утворення однорідної маси. У цю суміш вливаю тонким струменем закип'ячене молоко. Солю та перчу.

Постійно помішуючи, доводить до загущення. Коли за консистенцією нагадує середньої густоти сметану, знімає з вогню.

— Ще для лазаньї знадобиться сир. Десь 500 грамів. Найкраще моцарела. Якщо немає, можна обійтися твердим 50-відсоткової жирності. Сир для лазаньї тру на крупну тертку.

Збризкує деко оливковою олією. Наливає трохи соусу бешамель. Розподіляє, щоб вкрив дно тонким шаром. Викладає зверху листи.

— Роблю так, щоб один на один налягав на декілька міліметрів. Тоді лазанью краще різати. Зверху накладаю болоньєзе й притрушую сиром. Потім знову кладу листи тіста й повторюю так до заповнення форми.

Зверху має бути шар сиру. Ставить у прогріту до 180°C духовку на 30–40 хв. Запікає до появи золотавої скоринки. Витягнувши з духовки, дає лазаньї постояти 10–15 хв.

— Гарячою її гарно не нарізати — розвалюється. Подаю на стіл після того, як трохи схопиться.

Зараз ви читаєте новину «Листи на лазанью готують із цільнозернового борошна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути