Понеділок, 28 грудня 2015 07:15

"Легка цитрусова кислинка освіжає качине м'ясо"

Автор: ФОТО З САЙТА www.lady.mail.ru
  Качку печуть дві години. Двічі поливають соусом. За 15 хвилин до готовності викладають на м’ясо нарізаний кружальцями апельсин
Качку печуть дві години. Двічі поливають соусом. За 15 хвилин до готовності викладають на м’ясо нарізаний кружальцями апельсин

— На новорічні свята моя коронна страва — запечена качка. Курку діти не люблять, дуже суха, — каже 50-річна Олена Булейчук із Любара на Жито­мирщині. — Дома розводимо качок. Як тільки щось святкуємо, пробую різні рецепти. Була вже фарширована картоплею, печена з яблуками, тушкована з грибами та сметаною. А от Новий рік завжди мені пахне апельсинами, тому обрала саме такий маринад. Легка цитрусова кислинка освіжає качине м'ясо.

Для запікання підійде птах будь-яких розмірів.

— Кількість складників від того не зміниться. Якщо тушка буде не 2 кілограми, а один, смак ­вийде більш насиченим. Але коли планується багато гостей — краще брати більшу. Щоб запекти її цілою, і вона була ароматною ззовні і зсередини, спочатку треба натерти її спеціями. Можна пекти й без цього, але тоді доведеться підсолювати.

Промиває качку й обсушує. Змішує в рівних пропорціях, по 1/2 ч. л. спеції: куркуми, паприки, чорного перцю і солі. Натирає тушку сумішшю зсередини й зовні. Залишає на 2 год.

Для маринаду миє два апельсини. Овочечисткою знімає шкірку. У каструлі кип'ятить склянку води, кидає туди цедру на 3 хв. Шумівкою виловлює шкірку в миску. Апельсин розрізає на шість частин. Віджимає сік так, щоб не втратили форми. Змішує з 1 ст. л. рідкого меду, щоб не було кисле. Туди ж насипає 1 ч. л. меленої кориці та стільки ж імбиру. Заправляє 2 ст. л. олії. Наливає воду з-під цедри.

— Маринад можна змішати з половиною склянки червоного сухого вина. Буде пікантніше, — каже.

Ріже надвоє 150 г чорносливу без кісточок. Змішує зі шматочками апельсина. Начиняє качку. Щоб чорнослив не випав на деко під час запікання, скріплює краї зубочисткою чи дротом. Тонкими кружальцями накраює ще один апельсин.

Розігріває духовку до 180°C. Викладає качку вгору грудкою на змащене олією деко. Виливає половину маринаду.

— М'ясо качки жирне. Щоб рівномірно пропеклося, а жир не стікав по руках за столом, проштрикую виделкою шкіру на стегнах, грудці та спині. Печеться качка близько двох годин. Десь на середині цього часу виймаю й поливаю залишками соусу. А за 15 хвилин до готовності викладаю на качку нарізаний кружальцями апельсин. Щоб краще пропеклася й маринад не розбігся по деку, краще покласти її в рукав для запікання. Для золотої скоринки рукав розрізають хвилин за 10 до кінця приготування.

Готову качку кладе на велику пласку тарілку. Навколо — смажену на сковорідці картоплю. Накриває фольгою на 15 хвилин, щоб дві страви обмінялися запахами.

Птицю їдять з ягідним соусом

— Качка добре смакує з кисло-солодкими соусами, — каже Клавдія Поліщук. — За основу я взяла журавлину.

200 г ягід перетирає. Наливає півлітра води й 2 ст. л. олії. Ставить на малий вогонь й варить після закипання 10 хв. Додає дрібку солі, 4 ч. л. цукру та дрібно порізані 3 зубці часнику.

Кип'ятить соус ще 5 хв. За хвилину до вимикання вогню додає корицю, гвоздику. Присмачує 3 ­ст. л. меду й добре перемішує. Дає настоятися 10 хв. під кришкою.

Зараз ви читаєте новину «"Легка цитрусова кислинка освіжає качине м'ясо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 859
Голосування Справа Медведчука - це:
  • Спроба Зеленського наростити рейтинг. Медведчука не посадять
  • Початок боротьби з олігархами
  • Піар з одночасним ударом по Порошенку
  • Перерозподіл ринку і потоків
  • Вплив американців
  • Мені байдуже
Переглянути