— Для лечо беру м'ясистий червоний болгарський перець і обов'язково трохи жовтого. Тоді так гарно у банках — червона пелюстка і жовта, — каже Ольга Сидорчук, 48 років, із Черкас.
3 кг болгарського перцю ріже довгими смужками, 1 кг цибулі — кільцями. Чотири великі морквини тре на тертку. Бере 1,5 кг стиглих помідорів і гірку перчинку.
— Подобається мені такий рецепт, щоб перець був ніби у томатному соусі. Для цього перемелюю помідори на м'ясорубці. Заливаю цією гущею порізаний перець, моркву й цибулю.
Додає 2–3 ст. л. солі, по півсклянки оцту, олії та цукру. Кип'ятить 20 хв. на слабкому вогні, постійно помішуючи. Можна вкинути інших спецій — лаврового листя, перцю горошком, гвоздики, коріандру, кориці, паприки.
— Лечо розливаю в банки гарячим. Стелю ковдру на підлогу, перевертаю банки кришками донизу і зверху накриваю кожухом. Залишаю на ніч. Уранці заношу до погреба. Так добре пропаряться і краще зберігатимуться.
Коментарі