Ексклюзиви
понеділок, 10 лютого 2020 07:50

Кус-кус подають із курячими серцями

Автор: youtube.com
  Курячі серця спершу відварюють, а тоді тушкують з цибулею у вершках. Цю підливу викладають на запарений кус-кус. Страву часто подають у формі серця. Прикрашають зеленню
Курячі серця спершу відварюють, а тоді тушкують з цибулею у вершках. Цю підливу викладають на запарений кус-кус. Страву часто подають у формі серця. Прикрашають зеленню

— Кус-кус цікавіше готувати, ніж пшоно чи дрібний рис. Зовні нагадує їх, але запарюється за хвилину. Цей різновид манної крупи з твердих сортів пшениці смачний і корисний. Найчастіше готую його з курячими серцями, — розповідає Анастасія Меша, 36 років, із райцентру Здолбунів Рівненської області.

— Склянку кус-кусу висипаю у каструлю й заливаю півтори склянки окропу. Накриваю й залишаю на 7 хвилин. Далі збиваю виделкою, щоб вийшов розсипчастий. Додаю пів чайної ложки куркуми для жовтого кольору. За бажання можна вкинути інші спеції.

Пропорції можна змінювати. Для твердішого кус-кусу слід брати води й крупи порівну. Для ніжного — води треба вдвічі більше, ніж крупи. Перший варіант підходить для салатів зі свіжих овочів й лимонного соку. Другий — для гарніру з м'ясом.

Заливаю холодною ­водою 250 грамів курячих сердець і варю 40 хвилин на помірному вогні. Подрібнюю цибулину й два зубці часнику. Ставлю смажитися. Додаю варені серця, разом обсмажую 4–5 хвилин. Так обміняються ароматами й утвориться скоринка на серцях. Далі наливаю 150 мілілітрів вершків і тушкую на малому вогні, щоб підлива загусла. Солю й перчу за смаком. На середину тарілки викладаю кус-кус у формі серця. Навколо нього — тушковані курячі серця.

Іноді до кус-кусу смажу свинячий фарш. Так розімліває, що й жувати не треба.

­Обсмажую 8–10 хвилин пів кілограма фаршу. Додаю подрібнену цибулину й зубець часнику. Сиплю пів чайної ложки чебрецю. Смажу до пом'якшення цибулі. Наливаю склянку води або бульйону й доводжу до кипіння. Кидаю порізаний кубиками болгарський перець і тушкую на малому вогні ще 7–10 хвилин. Бульйону має стати вдвічі менше. Кус-кус викладаю на тарілку і накриваю фаршем. Прикрашаю зеленню.

Також готую котлети з кус-кусу. Це одна з небагатьох вегетаріанських страв, що подобається й м'ясоїдам.

Запарюю склянку кус-кусу. В другій мисці змішую склянку йогурту з пів склянки вареного тертого буряка. Додаю два зубці часнику й чайну ложку подрібненого кропу. Солю й перчу. Перемішую. Варю склянку замороженого горошку й розминаю його товкачем до пюре. Додаю яйце, дві столові ложки борошна, кус-кус і столовий буряк. Ліплю котлети й смажу до золотистого кольору, по 3 хвилини з кожного боку.

Кус-кус годиться і для салатів. Найкраще смакує із чорними бобами.

Півтори склянки курячого бульйону доводжу до кипіння і засипаю склянку крупи. Розмішую й варю 2 хвилини. Залишаю настоюватися на 5 хвилин, доки вбереться вся рідина. Перекладаю в миску і розпушую виделкою.

Подрібнюю помідор, кубиками нарізую зелений болгарський перець і вкидаю банку консервованих чорних бобів. Їх можна замінити на кукурудзу. Додаю пів чайної ложки солі і чверть — перцю. Для гостроти можна взяти чилі. Вимішую й заправляю двома столовими ложками оцту.

Зараз ви читаєте новину «Кус-кус подають із курячими серцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути