пʼятниця, 06 березня 2009 16:44

Курку для дружини Василь Копнак начиняє фаршем із фісташками

"Курятина — це м"ясо, яке важко зіпсувати. От чоловіки і розмітають курей зі швидкістю звуку перед жіночим святом, — усміхається з-за прилавка продавчиня у білому фартусі поверх зимового одягу. З вантажної машини на столичному ринку Виноградар вона продає курей, тушками та частинами. — А якщо і згорить, то не так буде жалко, як дорогу свинину".

Прогнозує, що черга з чоловіків вишикується у п"ятницю та суботу. Поки запасаються провізією найбільш завбачливі кияни.

— Або сімейні, хто вже склав план задобрювання жінки і боїться не реалізувати його, — додає.

Киянин Василь Копнак, 47 років, просить продавчиню вибрати найбільшу курку з непошкодженою шкіркою. У руках тримає 50 грн.

У неділю він планує випроводити дружину Олександру з сином по магазинах, а сам чаклуватиме над вечерею.

— Традиційно у березні особисто готую фаршировану курку. Бо в дружини, бачте, терпіння на таке не вистачає. Приготування триває до двох годин.

Спочатку з курки треба обережно зняти шкірку.

— Тушку надрізаю по спинці й міліметр за міліметром відділяю шкіру від м"яса. Вона не має тріснути чи порватися — бо все пропало!

Далі Василь відокремлює м"ясо від кісток. Із них варить бульйон. Філе відбиває. Решту зі шматочками телятини, свинини та шпиком перекручує на м"ясорубку.

— Кидайте у фарш усе, що завалялося м"ясного у холодильнику. Фарш солю, ллю трохи молока і перемішую з яйцем і очищеними фісташками. Додаю ще й варений язик, бо його любить Олександра. Ріжу дрібними кубиками, він має відчуватися у страві.

Коли чоловік готує, всіх виганяє з кухні

Василь на столі розтягує курячу шкіру. На середину кладе відбите філе, а поверх м"яса — фарш.

— Фаршу має бути чимало, щоб заповнити ним усі отвори. Має вийти ціла тушка курки, а розріз і всі дірки зашиваю нитками. Якщо фарш просто скрутити у шкірці, не вийде ефектної страви.

Аби фарширована курка не тріснула, Копнак замотує її у марлю. Тушку варить годину-півтори у підсоленому бульйоні. Марлю знімає, коли охолоне.

— Для хрумкої шкірочки її можна запекти у духовці. Але страва і так дуже ніжна. Смачна й гаряча, і холодна.

— А мій муженьок частенько курчатами табака нас балує, — хвалиться Віра Петрівна, 50 років, і замовляє продавчині дві маленькі курячі тушки. — Курятина у нього найсмачніше виходить. Сподіваюсь умовити приготувати.

Жінка каже: коли її чоловік готує, всіх виганяє з кухні.

— Не дає нікому заходити, доки не накриє стіл. Але я підгледіла через вікно у ванній, як він готує тих курчат табака. Ледь не впала.

Зізнається, що пробувала готувати сама, потай від чоловіка. Але виходило не так смачно.

Спершу Віра Петрівна миє курку і розрізає по грудині вздовж. Щоб із пательні не стирчали ноги, відламує їх і запихає всередину. Далі натирає тушку сіллю, часником і розплескує на пательні.

— Смажити треба на повільному вогні та вершковому маслі, тоді м"ясо матиме приємний вершковий присмак. А зверху — обов"язково прес. Чоловік клав на курку дерев"яну дощечку, на неї — трилітрову банку з водою.

За 20–30 хв. курку слід перевернути. За потреби додати масла.

— Чоловік прикрашає страву зеленню — кропом, петрушкою, цибулею, базиліком чи салатом. У курки так розпластано крила, що здається, вона ось-ось злетить із зеленої трави.

Зараз ви читаєте новину «Курку для дружини Василь Копнак начиняє фаршем із фісташками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути