— Запечена курка найкраще смакує із сухофруктами. Вони додають кислинку й запах копченостей. Щоб начинка трималася, домішую вареного рису, — розповідає 46-річна Ніна Ярош із міста Лохвиця Полтавської області.
Варить до напівготовності 150 г рису. Подрібнює по 50 г кураги та чорносливу. Чистить апельсин. Відкладає дві дольки для соусу. Решту нарізує кубиками. Змішує з рисом і сухофруктами.
— Для фарширування беру птицю вагою не більш як 1,5 кілограма.
Тушку надрізає по хребту. Вирізує хребет і ребра. Виймає і подрібнює все м'ясо. Змішує з начинкою та наповнює шкірку. Скріплює її зубочистками, а ніжки зв'язує ниткою.
— Сухофрукти замінювала на горіхи. Вийшло теж смачно. Зняла кірку з трьох скибок батона і залила м'якоть половиною склянки теплого молока. Порізала пучок петрушки й цибулину. Обсмажила її на 2 столових ложках вершкового масла до прозорості. Змішала з петрушкою, розмоченим батоном, половиною склянки товчених волоських горіхів і одним яйцем. Потім додала м'ясо й нафарширувала тушку.
Щоб була карамельна скоринка, готує соус.
Розтоплює 2 ст. л. вершкового масла. Змішує 2 ст. л. меду й апельсиновий сік із відкладених дольок. Перемішує і змащує пензликом курку. Ставить у розігріту до 180°С духовку. За 15 хв. виймає деко й поливає тушку соком, що виділився. Повторює це через півгодини. Запікає ще 15 хв.
Виймає з духовки і подає на стіл із вареними овочами чи салатом із капусти.
Курячі серця тушкують у лимонному соку
— Восени почала масово бити курей на тушонку, — говорить 33-річна Віталіна Рабівчук із села Громада Любарського району Житомирської області. — У банки серця не йдуть, тому їх окремо тушкую з цибулею.
1 кг курячих сердець смажить на олії. Робить невеликий вогонь, щоб м'ясо пустило сік. Всипає 1/2 ч. л. солі та перемішує. Обсмажує нарізані півкільцями дві цибулини. Додає по 1 ст. л. соєвого соусу та лимонного соку. Накриває кришкою та зменшує вогонь. Тушкує до випаровування рідини. Вливає 150 мл води і збільшує вогонь, щоб закипіла. І знову зменшує. Так робить до повного випаровування рідини.
Коментарі