Киянка 25-річна Тетяна Савіцька повернулася з подорожі Іспанією. Жила в місті Льорет-де-Мар на узбережжі Коста-Брави.
Навчилася готувати кілька тамтешніх традиційних страв, коли гостювала у подруги, яка вийшла заміж за іспанця.
— Закуски з оливок у цій країні — основне на столі. Страви з них готують удома й у ресторанах. Подають щодня і на свята, — розповідає Тетяна.
Готує такос — коржі з курячою начинкою і оливками. Просіює у миску по склянці пшеничного і кукурудзяного борошна, додає 0,5 ч. ложки солі та 25 г вершкового масла. Вливає склянку гарячої води. Місить тісто до 3 хв. Ділить його на вісім частин, кожну викачує у корж завтовшки 3 мм. Розігріває сковороду без олії. Смажить коржі по 3 хв. з кожного боку, доки їх поверхня вкриється бульбашками. Тоді знімає з вогню.
— Коржі ще теплими складаю навпіл. Лишаю на півгодини, щоби підсохли та стали хрусткі. Такі хлібці пісні. Для них треба поживну начинку з оливками. Вони поєднують чотири смаки — солодкий, гіркий, солоний і кислий. Найкраще брати іспанські, ці найміцніші та соковиті.
Розрізає навпіл 15 оливок. Крає соломкою невелику цибулину, червону і зелену солодкі перчини. Два помідори чистить від шкірки й ріже кубиками. Мілко кришить зубець часнику.
— Дві середні курячі грудки цілими кладу смажитися на сковорідку з оливковою олією. На 10-й хвилині всипаю часник, цибулю і перець. Ще через пару хвилин — помідори, оливки, половину чайної ложки солодкої паприки, дрібку солі та перцю, кмин. Усе перемішую. Зменшую вогонь і смажу ще 5 хвилин.
Готує пюре, яке подаватиме поряд із тарілкою такос. Чистить одне авокадо, вичавлює до нього сік половини лимона, солить. Так не потемніє. Збиває суміш у блендері до однорідності, вигортає у соусницю.
— У коржі закладаю смажену курку з овочами. Пюре з авокадо ставлю поряд. В іншій соусниці ставлю 20 чорних маслин, порізаних навпіл. Засипаю їх половиною чайної ложки паприки, ллю ложку оливкової олії. У третю соусницю наливаю кетчуп. Люблю гостре, вмочуватиму в нього хрусткі коржі. Страву добре їсти, доки начинка не охолола.
Маслини заправляють олією із часником
— Із маслин часто готую закуски. Додаю баклажани, овечий сир. Можна класти бринзу. Вона солона, тому надасть закусці пікантності, — каже Тетяна Савіцька.
На одну порцію закуски дрібно ріже зубець часнику, змішує з 1 ст. ложкою оливкової олії. Дає постояти 15 хв. Кладе у суміш 20 цілих маслин без кісточки. Солить і перчить. Додає столову ложку консервованих баклажанів і 20 г порізаного скибками сиру. Залишає на 20 хв.
Коментарі