Черкащанка Катерина Пушкаренко, 30 років, готує листкові "мушлі". Каже, що звичайні пиріжки чоловікові Сергієві, 33 роки, та дітям вже приїлися. А в "мушлях" і начинка незвична, й часу на їх приготування треба небагато.
— У мене маленькі діти. Артемові — 6 років, Поліні — рік і три місяці. Дільнична медсестра каже, що магазинне печиво можуть пекти на старому маргарині. А це ж шкідливо, — розповідає жінка. — І домашнє завжди смачніше.
Катерина розгортає пачку маргарину й викладає в нержавіючу каструлю. Ставить на невеликий вогонь. Бере з холодильника три яйця, відділяє білки від жовтків. Жінка зауважує, що маргарин не треба повністю розтоплювати, бо він втратить свої властивості. У теплий маргарин додає жовтки. Розмішує і вливає кефір.
— Кефір у мене завжди є, готую його для малої, — продовжує жінка. — Для "мушель" його треба грамів зо 100. Якщо немає кефіру, можна взяти сметану. У магазині купую 15-процентну. Чула, що в жирнішу сметану додають рослинні жири.
Катерина дістає борошно й через сито просіює жменю. Каже, що борошна треба стільки, скільки вбере тісто. Починає місити.
— Сєрьога, налущ горіхів, — просить чоловіка, дістає з полиці кульок із волоськими горіхами. — А я тим часом із білками розберуся.
Господиня розділяє тісто на вісім частин і робить палянички. Складає їх у миску. Невеличким рушником накриває посуд і ставить у холодильник. Каже, що тісто має постояти в холоді хвилин 40.
У високу й вузьку посудину з білками всипає склянку цукру. Суміш збиває міксером.
Готову випічку притрушую цукровою пудрою
— Стільки горіхів вистачить? — запитує Сергій.
— Та ще з десяток роздави. Треба, щоб горіхів була приблизно склянка, — відказує дружина.
Горіхові зернята Катерина висипає на дощечку й качалкою подрібнює їх.
— Давити зерна краще не всі зразу, а сипати потроху. Бо як усі заразом, то розлітаються в різні боки, — додає жінка.
Подрібнені горіхи акуратно висипає в посудину з білками. Перемішує повільно, щоб не осіли.
— У білки з горіхами можна додати родзинки чи перетертий мак, — радить Катерина. — Я не добавляю, бо Поліні не можна. Дітям родзинки і виноград дають лише після двох років.
Із холодильника жінка достає тісто і кожну частину розкачує тонким шаром. Вирізає ножем квадрати 15х15 см. Змащує начинкою й складає трикутником. Потім ще раз згинає у трикутник. Кінці притискає виделкою. З іншої паляниці вирізає кружальця. Змащує і накриває таким самим кружальцем. Краї загортає. Фігурки викладає на притрушене борошном деко. "Мушлі" печуться при 150–200 градусах до рум"яного кольору.
— Форми "мушель" можуть бути різні. Але зверху, вже готову випічку, обов"язково притрушую цукровою пудрою, — жінка дістає першу порцію печива.
Коментарі