вівторок, 19 лютого 2008 14:27

Катерина Пушкаренко пече "мушлі" з горіхами

Автор: фото: Наталя ПАНЧЕНКО
  Поліна Пушкаренко, якій рік і три місяці, ласує маминими ”мушлями” з горіхами. У таку випічку можна додавати родзинки чи мак, але дітям виноград можна їсти лише після двох років
Поліна Пушкаренко, якій рік і три місяці, ласує маминими ”мушлями” з горіхами. У таку випічку можна додавати родзинки чи мак, але дітям виноград можна їсти лише після двох років

Черкащанка Катерина Пушкаренко, 30 років, готує листкові "мушлі". Каже, що звичайні пиріжки чоловікові Сергієві, 33 роки, та дітям вже приїлися. А в "мушлях" і начинка незвична, й часу на їх приготування треба небагато.

— У мене маленькі діти. Артемові — 6 років, Поліні — рік і три місяці. Дільнична медсестра каже, що магазинне печиво можуть пекти на старому маргарині. А це ж шкідливо, — розповідає жінка. — І домашнє завжди смачніше.

Катерина розгортає пачку маргарину й викладає в нержавіючу каструлю. Ставить на невеликий вогонь. Бере з холодильника три яйця, відділяє білки від жовтків. Жінка зауважує, що маргарин не треба повністю розтоплювати, бо він втратить свої властивості. У теплий маргарин додає жовтки. Розмішує і вливає кефір.

— Кефір у мене завжди є, готую його для малої, — продовжує жінка. — Для "мушель" його треба грамів зо 100. Якщо немає кефіру, можна взяти сметану. У магазині купую 15-процентну. Чула, що в жирнішу сметану додають рослинні жири.

Катерина дістає борошно й через сито просіює жменю. Каже, що борошна треба стільки, скільки вбере тісто. Починає місити.

— Сєрьога, налущ горіхів, — просить чоловіка, дістає з полиці кульок із волоськими горіхами. — А я тим часом із білками розберуся.

Господиня розділяє тісто на вісім частин і робить палянички. Складає їх у миску. Невеличким рушником накриває посуд і ставить у холодильник. Каже, що тісто має постояти в холоді хвилин 40.

У високу й вузьку посудину з білками всипає склянку цукру. Суміш збиває міксером.

Готову випічку притрушую цукровою пудрою

— Стільки горіхів вистачить? — запитує Сергій.

— Та ще з десяток роздави. Треба, щоб горіхів була приблизно склянка, — відказує дружина.

Горіхові зернята Катерина висипає на дощечку й качалкою подрібнює їх.

— Давити зерна краще не всі зразу, а сипати потроху. Бо як усі заразом, то розлітаються в різні боки, — додає жінка.

Подрібнені горіхи акуратно висипає в посудину з білками. Перемішує повільно, щоб не осіли.

— У білки з горіхами можна додати родзинки чи перетертий мак, — радить Катерина. — Я не добавляю, бо Поліні не можна. Дітям родзинки і виноград дають лише після двох років.

Із холодильника жінка достає тісто і кожну частину розкачує тонким шаром. Вирізає ножем квадрати 15х15 см. Змащує начинкою й складає трикутником. Потім ще раз згинає у трикутник. Кінці притискає виделкою. З іншої паляниці вирізає кружальця. Змащує і накриває таким самим кружальцем. Краї загортає. Фігурки викладає на притрушене борошном деко. "Мушлі" печуться при 150–200 градусах до рум"яного кольору.

— Форми "мушель" можуть бути різні. Але зверху, вже готову випічку, обов"язково притрушую цукровою пудрою, — жінка дістає першу порцію печива.

Зараз ви читаєте новину «Катерина Пушкаренко пече "мушлі" з горіхами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути