понеділок, 04 листопада 2013 05:45

Капусту квасять з медом і чорносливом

Автор: ФОТО З САЙТА WWW. syroedenierecepty.ru
   Капусту подають на стіл з олією та цибулею, порізаною кільцями. Розсіл відціджують
Капусту подають на стіл з олією та цибулею, порізаною кільцями. Розсіл відціджують

35-річна Марія Товкун з міста Хмільник на Вінниччині вирощує капусту на 30 сотках. На зиму квасить, бо любить чоловік Олександр.

—?Найбільше роблю з морквою. Але всім так набридла, що пробуєм експериментувати. Торік їздили в Польщу. Там їли квашену з чорносливом та медом. Так сподобалася, що годину випрошувала в кухаря рецепт. Капуста схожа на мариновану, має солодкий смак і виразний аромат лимона.

На 1,5 кг бере середню морквину, буряк і 100 г чорносливу.

—?Капусту тоненько шинкую, сиру моркву і бурячок тру на тертку. Півлимона зі шкуркою перекручую на м'ясорубку, зернята ви­ймаю, — пояснює. — Чорно­слив мию і запарюю в склянці кип'ятку. Потім водичку зливаю і розводжу нею 50 грам меду. В кінці додаю столову ложку солі.

Все перемішує, складає у 3-літрову банку і заливає маринадом. Залишає на холоді на три дні.

—?На стіл подаю без маринаду, перед тим віджимаю. Додаю цибулину, трошки оцту та олійку.

Капусту з яблуками квасять у діжці. В банці мало вміщається і погано накладати. Беруть Антонівку, бо кислі і великі яблука.

—?Засипала капусту, розклала ряд яблук, потім знов капусту. Й так доверху. Накриваю листям червоної горобини — не пліснявіє, — розказує 37-річна Людмила Сікорська із села Рахни на Вінниччині.

На 10 кг капусти тре 3 кг моркви. Вимішує зі склянкою солі та столовою ложкою цукру. З двома буде солодша. Якщо вкинути пригорщу журавлини, матиме ніжний присмак. Можна додати півжмені кмину для запаху й гостроти.

Найкраще квасити Зимову харківську. Амагерка буде гіркувата, а Кам'яна голова краще зберігається в погребі свіжою.

—?Капусту їмо, а буряк із неї кладу в борщ, — говорить Любов Ваховська, 52 роки, з Одеси.

Квасить капусту в 3-літрових банках зі столовим буряком. Зберігає на балконі. Качан розрізує на великі шматки, щоб пелюстки трималися купи, але влізло в банку. Буряк тре на крупну тертку.

—?В банці заливаю розсолом. У літрі води розчиняю 2 столові ложки солі й склянку цукру. Закипить, вимикаю і вливаю склянку оцту. Заливаю холодним. Можна перець духмяний, листя лаврове додати.

У капусту з грибами найкраще йдуть опеньки. Вони цупкі, тримають форму й поєднуються з овочами. Перед тим, як засолювати, гриби проварюють у підсоленій воді, доки не впадуть на дно. Промивають холодною водою і злегка обсмажують. Так само на сковорідці тушкують 1 кг подрібненої цибулі й 2 кг моркви. Змішують із 10 кг нашаткованої капусти. Присмачують чорним меленим перцем, 250 г солі, додають півложки цукру. Розкладають у банки з лавровим листком і горошиною духмяного перцю. Півлітрові стерилізують 20 хв., літрові — на 15 хв. довше.

Пелюстки на голубці заливають сіллю

—?Колись у діжці квасила, то вирізувала качан і цілою клала. Тепер діти роз'їхалися, діжки капусти сама не з'їм, квашу в 3-літровках. Туди капустину не запхну, а голубців і зимою хочеться. Пелюстки на них заквашую в літрових банках, — розказує Любов Ваховська.

Головки пропарює, розбирає пелюстки й обрізує як на голубці. Скручує і складає в банки. Заливає розсолом — у літрі води розчиняє столову ложку солі.

Зараз ви читаєте новину «Капусту квасять з медом і чорносливом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути