Понеділок, 10 грудня 2018 00:46

Калиту роблять на меду з пісного тіста

Автор: www.profspilka.kiev.ua
  На Андрія традиційний хліб — калиту ­роблять у вигляді сонця
На Андрія традиційний хліб — калиту ­роблять у вигляді сонця

— На День святого Андрія завжди випікаю калиту. Це в нашій родині традиція. Тісто готую пісне. Посипаю маком, сухофруктами та горіхами, — каже 43-річна Оксана Покотило з Миколаєва.

Для приготування калити бере 3 склянки борошна, 250 мл води, 3 ст. л. соняшникової олії, склянку перетертого з цукром маку, 2 ст. л. меду, 1 ч. л. соди, солі на кінчику ножа, яйце, по 1/4 склянки родзинок, кураги й волоських горіхів.

— Воду кип'ячу й охолоджую до теплого стану. Борошно змішую із сіллю й содою. З'єдную борошняну суміш із теплою водою. Ретельно перемішую. Тісто має вийти таким, щоб можна було розкатати. Накриваю його рушником і лишаю на 20 хвилин постояти.

Далі розминає тісто й робить тонкий корж. Змащує його олією. Посипає маком, родзинками, подрібненою курагою й горіхами. Складає вдвічі. Знов змащує олією, посипає маком і родзинками.

— Розминаю тісто руками й формую з нього кульку. За допомогою качалки розкатую її. Посередині склянкою роблю отвір. По краях коржа ножем вирізую зубчики, щоб калита нагадувала форму сонця.

Окремо збиває яйце й змішує його з медом. Цією сумішшю змащує корж. Посипає калиту меленими горіхами й залишками маку. Випікає в духовці за температури 180°С 30 хв.

Зараз ви читаєте новину «Калиту роблять на меду з пісного тіста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 687
Голосування Куди плануєте поїхати після всіх карантинів?
  • До моря. У теплі краї
  • У туристичні міста Європи
  • Подорожуватиму Україною
  • Провідаю батьків / родичів
  • Працюватиму. На поїздки немає грошей
  • Мені карантин не заважав подорожувати
Переглянути