Четвер, 04 лютого 2010 19:17

Із промерзлих мандаринів готують "фанту"

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Мирослава Свідерська (зліва) продає мандарини на Привокзальному ринку у Вінниці. Каже, промерзлі фрукти видно по мокрій шкірці
Мирослава Свідерська (зліва) продає мандарини на Привокзальному ринку у Вінниці. Каже, промерзлі фрукти видно по мокрій шкірці

На ринку Привокзальний у Вінниці промерзлі мандарини продають від 1 до 5 грн/кг. Черг по них немає. Торговці запевняють, що за день збувають кілька ящиків.

— Мандарини дуже ніжні, від морозів швидко псуються. Щоранку їх пересортовуємо. Померзлі видно по зіпсованій шкурі, вона аж мокра. Але середина в них ціла, — розриває навпіл фрукт продавщиця Мирослава Свідерська, 36 років. — Із них можна зробити сік. Плоди помийте, поставте під прес. Можна чавити руками. Шкуру не знімайте, буде ароматніше. Сік прокип"ятіть, але не довше 5 хвилин. Потім процідіть.

За кілька хвилин підходить покупчиня, бере 5 кг мандаринів. Готує з них "фанту" та джем.

— Напій мене навчила робити мама. Абалдєнний, дуже класно втамовує спрагу, — ділиться Юлія Клепко з міста Жмеринка на Вінниччині. — Шкірки з 10 мандаринів заливаю 3 літрами холодної води і настоюю протягом доби. Потім їх витягаю, перекручую через м"ясорубку, кидаю назад у воду. Додаю дві чайні ложки лимонної кислоти та півтора стакана сахару. Ставлю на вогонь і доводжу до кипіння, але не кип"ячу. Даю остигнути. Проціджую через марлю. Шкірки можна також підсушити і влітку варити з них напій, як із сушениць.

Із фруктової м"якоті господиня готує джем.

— На кілограм мандаринів даю 1,5 кіло цукру. Залишаю на добу, щоби добре пустили сік. Тоді ставлю на вогонь, доводжу до кипіння й одразу виключаю. Коли остигне, знову доводжу до кипіння. Так роблю разів зо шість. Добре розварені мандарини переціджую через сито. Знову кип"ячу і гарячими розливаю по банках.

Мандариновим джемом начиняє пиріжки й налисники.

Зараз ви читаєте новину «Із промерзлих мандаринів готують "фанту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі