Ексклюзиви
четвер, 13 серпня 2009 19:28

Із грибною ікрою ліплять пельмені

Автор: фото з сайту www.transienttravels.com
  Смаженими з морквою і цибулею лісовими грибами добре начиняти пироги, вареники і пельмені. Грибна ікра менш обтяжлива для шлунка. Її можна консервувати на зиму
Смаженими з морквою і цибулею лісовими грибами добре начиняти пироги, вареники і пельмені. Грибна ікра менш обтяжлива для шлунка. Її можна консервувати на зиму

Юлія Соколова, 48 років, із Чернігівщини на зиму заготовляє тушковані гриби в томатному соусі. Каже, за цим рецептом закриває в банки білі гриби, маслюки, лисички і польські.

— Перше відварюю перебрані, добре помиті й порізані гриби, — розповідає Юлія Валеріївна. — Водичку підкислюю лимонною кислотою і додаю солі.

Як гриби проварилися й осіли на дно каструлі, знімає з вогню, відкидає на друшляк і промиває кілька разів. Далі їх тушкує.

— На кіло грибів для тушкування беру десь три-чотири лаврові листки, грамів двісті води і томатної пасти, ложку солі й дві цукру, чарку розігрітої олії й дві столові ложки оцту.

Гриби тушкує 15–20 хв. і розкладає в банки, прикриває простерилізованими кришками. Банки ставить у велику каструлю з гарячою водою і стерилізує ще 30–40 хв. Потім герметично закупорює їх.

— Через томатну пасту вони виходять трішки кислішими, ніж звичайні. А якщо додати по кілька горошин чорного і духмяного перцю, гвоздики, консервація буде ще й ароматною, пряною.

Дрібна ікра набагато краща для шлунка, ніж цілі гриби

Підберезники, опеньки і маслюки Соколова консервує тушковані у власному соку. Їх теж спочатку відварює з півгодини в підсоленій і трохи підкисленій воді. Промиває і перекладає в іншу каструлю тушкуватися.

— Додаю на кіло грибів 350 грамів вершкового масла, дрібно порізану велику цибулину, кілька горошин духмяного і чорного перцю, лавровий листок і сіль.

Тушкує на повільному вогні з годину і розкладає в банки. Потім стерилізує у великій каструлі 2 год. Закатує і, як охолонуть, ставить у погріб.

Киянка Марина Ярошенко, 36 років, заготовляє на зиму ікру з грибів. Збирає маслюки чи білі.

— Дрібна ікра набагато краща для шлунка, ніж цілі гриби. У мене з ним проблеми, але грибів все одно інколи хочеться. То про запас маю кілька баночок ікри.

Перебрані і помиті гриби Ярошенко варить у підсоленій і підкисленій воді до готовності. Каже, під час варіння кілька разів змінює воду. Як зварила, промиваю ще холодною водою.

— Гриби кілька разів пропускаю через м"ясорубку. Далі змішую з олією, столовою ложкою гірчиці й чотирма ложками оцту. Пробую, якщо не солені — солю.

Півлітрові банки з грибною ікрою Марина стерилізує в киплячій воді 45 хв.

— Ікру можна намащувати на хліб, пекти з нею пиріжки чи ліпити пельмені.

У вінегрет додають морську і квашену капусту

— Майже всі інгредієнти в салатах із соленими чи маринованими грибами просякуються їх смаком, то здається, що їси тільки гриби, — каже киянка Тетяна Скряга, 52 роки. — На ринках не раджу їх купувати, беремо тільки в магазинах.

Буденна страва в сім"ї Скряг — вінегрет із грибами і морською капустою. Тетяна Савеліївна варить моркву, червоний буряк і картоплю. Як овочі охолонуть, ріже кубиками. Додає морську і квашену білокачанну капусту, цілі мариновані гриби і кілька подрібнених солених огірків.

— У кінці кладу дрібно порізану цибулю, солю, трохи перчу, а інколи для смаку доводиться і ложку цукру кинути. Заправляю вінегрет олією.

На визначні події Тетяна Савеліївна пропонує приготувати коктейльний салат із слабосоленим лососем. Зауважує, що страва порційна, тому треба точно знати кількість гостей.

— У прозорій скляній піалі коктейль виграшно виглядатиме. Шарами викладаю спочатку червоні смужки лосося, шматочки білих маринованих грибів і тонко й дрібно порізаний лимон.

Усередині піали Скряга гіркою викладає листя салату, навколо нього все заливає майонезом і прикрашає кільцями помідорів і перцю.

Зараз ви читаєте новину «Із грибною ікрою ліплять пельмені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути