середа, 14 грудня 2005 14:53

Хліб без борошна

 
>

Щодня кияни з"їдають 250 т чорного "Українського" хліба і всього по 100-200 кг кожного з нетрадиційних сортів — із кропом, горіхами, родзинками, салом, медом... Усіх видів не назвуть навіть спеціалісти. Лише з початку року у столиці почали випікати понад 50 видів хліба за новими рецептами!

Найбільше хотілося спробувати хліб із нового магазину "Віденські булочки" на Пушкінській. За великий вибір випічки його охрестили "хлібним бутиком". Коштує елітний товар пристойні гроші. Щедро посипаний великими горіхами буханець "Святкового" — 25 грн.

Свіжого "Святкового" у магазині не виявилося. Залишилося куштувати "пробник" — нарізані для дегустації шматочки. Може, тому, що хліб трохи зачерствів, смак видався звичайним. Не солодкий, не кислий. Відчувається багато кураги.

Одна з найпомітніших у місті новинок — "Хліб на хмелю", який випікає хлібзавод N12. Вивчивши досвід наших бабусь, технологи розробили рецепт бездріжджового тіста. Хліб, як домашній, має сильний духмяний запах. Кислий і солодкий смак проявляються окремими відтінками. Лікарі ще не сказали свого слова про хмелевий хліб. Покупці ж стверджують, що він підходить тим, у кого слабкий шлунок.

"Хлеб наш насущный" зроблений без муки та крупи — з чистої пшеничної клітковини. Хлібець нагадує тонку ДСП та й пахне тирсою. Здалося, що плитку 8 на 8 см я не дожую ніколи....

Після поїздки фахівців АТ "Київхліб" до Білорусі у столиці стали випікати хліби із житнього борошна тонкого помелу — "Білоруський", "Пилипівський", "Гродненський". Чорна продовгувата паляниця "Білоруського" має малопривабливий вигляд, але дуже смачна та густо пахне кмином.

Близько 75 видів хліба пекарі представили під брендами "Європейська марка" та "Київська марка". Остання притримується більш звичних нам рецептур, зате їхні хліби мають нетрадиційні додатки — цибулю, кріп, сало, молоко, часник, насіння гарбуза, кунжут, льон. До цієї серії належить і давно популярний у столиці хліб із родзинками "Ґроно" та насінням — "Гурман".

У хлібах "Європейської марки" теж незвичні добавки й посипки, але їх печуть за європейською пекарською наукою. Наприклад, "Хліб по-французьки" з родзинками та курагою виходить пухкий, схожий на тостовий. До нього аж проситься масло або джем.

Чорна продовгувата паляниця "Білоруського" виглядає мало привабливо, але дуже смачна та густо пахне кмином

Альтернативу традиційним і нетрадиційним хлібам запропонувало донецьке підприємство "Наше наследие". Їхній продукт під назвою "Хлеб наш насущный" зроблений без муки та крупи — з чистої пшеничної клітковини. На вигляд хлібець як тонка ДСП та й пахне тирсою. Здалося, що плитку 8 на 8 см я не дожую ніколи....

— Навпаки смачні, особливо з копченою рибою, — обурилися мої друзі.

Справді, друга порція вже смакувала більше.

А куди дівся з прилавків "Бородінський" з кмином?

— Він став "Бородянським"! — каже заступник гендиректора АТ "Київхліб" Ніна Агаркова, 52 роки. — Виробники на побажання покупців зробили сухішим м"якуш.

Та "Бородянський" — не "Бородінський". Зникла яскрава "кислинка", кмин замінили "термоядерним" коріандром.

Сюрприз любителям бутербродів зробив пекарський дім "Бак Хауз". Коли я побачила їхній батон "Велетень" в магазині "Український хліб" на Майдані, не повірила очам — розмір зо два звичайні батони!

Що почому?
"Хліб на хмелю" — 1,8 грн
"Білоруський" — 2,7 грн
"Хліб по-французьки" — 4,1 грн
"Бородянський" — 1,76 грн
батон "Велетень" — 3 грн
хлібці "Хлеб наш насущный" — 7,8 грн
Який хліб за кордоном
Американці хліба майже не вживають, надаючи перевагу тостам. Хліб, подібний до нашого, можна купити у польських та російських магазинах. Останні віяння кулінарної моди — паляниці з муки грубого помелу, які привозять із Німеччини та Голландії. В Угорщині здебільшого їдять сірий і чорний хліб із висівками, гречаною або вівсяною мукою. Часто у тісто додають паприку та інші спеції. Індійці шматочками пісної паляниці з муки та води зачерпують основні страви.

Зараз ви читаєте новину «Хліб без борошна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути