— На Новий рік запікатиму гуску. Готувала таку тиждень тому. Вийшла ніжна, — говорить 41-річна Інна Рибакова з Черкас. — Думала, запекти шматок шинки, але вичитала в журналі, що не можна на Рік свині робити з неї страви.
Присмалює та миє тушку гуски. Проколює м'ясо в кількох місцях виделкою, щоб краще увібрало приправи.
— Аби тушка не була жорстка і жирна, зрізую з неї жир. Найбільше його — на шиї і черевці.
Подрібнює чотири зубчики часнику. Змішує його і 150 мл майонезу. Натирає тушку й посипає 1/3 ч. л. солі. Перемішує по 1 ч. л. меленого перцю і тертого імбиру, по 1/2 ч. л. карі, куркуми та коріандру. Натирає приправами гуску. Бере 100 мл води та 20 мл яблучного оцту. Заливає тушку.
— Маринад можна зробити винний. Змішати 50 мілілітрів білого вина, столову ложку меду, по чайній ложці гірчиці, тертого кореня імбиру та подрібненого часнику. Для аромату порізати одну-дві гілочки свіжого розмарину.
Ставить маринуватися на ніч у холодильник. За цей час м'ясо насичується ароматами і стає м'якшим.
— Я пекла гуску цілою, бо була невелика. Гарно вмістилася в гусятницю. На декові м'ясо пересихає.
Начиняє гуску чорносливом і яблуками. Бере кислі, щоб давали більше соку та прибирали жирність м'яса. Розрізає два яблука, вирізає серцевину і нарізує скибками завтовшки до 3 см. Кришить 300 г чорносливу. Начиняє цим гуску на дві третини. Зшиває нитками та скріплює дерев'яними шпажками. Заливає гуску літром світлого пива. Запікає під кришкою за температури 180°С 2,5 год. У міру википання пиво підливає, щоб покривало м'ясо.
— Від пива страва не отримує алкогольного смаку. Тільки присмак хмелю. Кришку час від часу знімаю, щоб вийшов зайвий пар.
Перевіряє ножем: якщо витікає прозорий сік — м'ясо готове.
— Після вимикання духовки, гусятницю одразу не виймаю. Має постояти 10–15 хвилин. За цей час роблю ягідний соус.
Змішує по склянці червоного вина, води та 200 г мороженої вишні. Кладе паличку кориці. Залишає кипіти на малому вогні, доки рідина не увариться втричі. Тоді виймає корицю, а соус збиває блендером до однорідності. Поливає ним страву перед подачею на стіл.
На новорічний стіл не варто ставити картоплю
— Меню в новорічну ніч 2019 повинно бути з м'яса. На стіл не варто ставити картоплю, рис, білу рибу, свіжі капусту й огірки. Якщо хочете картоплі, запечіть у мундирі, — говорить астролог Олена Максимова з Харкова. — Шампанському, олів'є, вінегрету — скажіть ні. Не можете обійтися без салату — покришіть його крупно. Заправляйте оливковою олією, а не сметаною чи майонезом.
Червоні ікра й риба — родзинки столу. Ніяких тістечок, желе, киселю. На десерт — горіхи, сухофрукти, чорний шоколад. Із напоїв слід вибрати горілку, коньяк і міцні коктейлі. Уникати вина й лікерів.
Коментарі